rss      tw      fb
Keres

A csődtörvény módosításával juthatnak hozzá a járandóságukhoz a kaposvári alvállalkozók

MTI 2010. november 25., csütörtök 18:06

Csak a csődtörvény módosításával juthatnak hozzá jogos járandóságukhoz azok a kaposvári alvállalkozók, akiknek a velük szerződött, ugyancsak kaposvári Etalon Kft. nem fizette ki az elvégzett munka után járó összeget - tájékoztatta Barát Józsefné, a Dr.Felső Kft. felszámoló biztosa csütörtökön az MTI-t.

Az MTI beszámolt arról, hogy szerdán az átadás előtt álló kaposvári fürdőnél a munkálatokban alvállalkozóként részt vevő kaposvári cégek és dolgozóik - mintegy százan - azért tüntettek, hogy hét hónap után végre hozzájussanak a kintlévőségükhöz.

A 24 kaposvári vállalkozást érintő, összességében 170 millió forintnyi követelésből 140 millió forintot a kaposvári önkormányzat visszatartott, azaz nem utalt át az Etalonnak, hanem egy alszámlán zárolta az összeget. Ha átutalja, akkor a cég tartozásai miatt a bank ezt is, mint minden más, a számlára érkező pénzt, leemelte volna a kft. számlájáról.

A pénz tehát megvan, az alvállalkozók, s ezáltal a dolgozók mégsem tudnak hozzájutni, mert a csődtörvény 2009. szeptember elsejétől hatályban lévő módosítása szerint, felszámolási eljárás esetén a jelzáloggal, illetve végrehajtással biztosított követelések állnak az élen, azaz jelen esetben a bank élvezne elsőbbséget. Márpedig - mint arról a felszámoló biztos az MTI-nek beszámolt, - a banknak sokkal nagyobb összegű jelzálog követelése van az Etalon Kft.vel szemben, mint 140 millió forint.

A hatályos jogszabályok szerint nincs arra lehetőség, hogy az önkormányzat közvetlenül kifizethesse az alvállalkozókat - mondta Barát Józsefné, hozzátéve: rendkívül sajnálja a károsultakat, az önkormányzattal közösen keresik a megoldást, de nem ígérhet gyors eredményt.

Közölte: a hitelezők 1,7 milliárd forint tartozást jelentettek be, ám arról, hogy pontosan kik és mekkora összegre jogosultak, érdemben még nem tud nyilatkozni, ugyanis előbb nyilvántartásba kell venni a jelentkezőket, ezt követően tudják megállapítani, hogy ebből mennyi az elismert követelés. Mivel viszonylag új az idevonatkozó törvénymódosítás, ezért sokan nem tudják, hogy a kifizetéseknél a sor elején mindig a bankok állnak és az APEH - hívta fel a figyelmet a felszámoló biztos.

Arra a kérdésre, hogy milyen pénzügyi kondíciókkal rendelkezik az Etalon Kft., azaz mekkora a hitelezők esélye arra, hogy hozzájutnak a pénzükhöz, a felszámoló biztos egyelőre nem tudott választ adni. Mint mondta, még nem kapta meg a tevékenységet záró mérleget.

Az Etalon Kft. a 2009 tavaszán elindult, 3,5 milliárd forint értékű - az unió által 750 millió forinttal támogatott - önkormányzati beruházás fővállalkozója, a sándorfalvai Aquaplus Kft. közvetlen alvállalkozójaként szerződött a kaposvári cégekkel a munka elvégzésére, ám azt a teljesítésről befogadott számlák ellenére nem fizette ki. Az Aguaplus Kft. ez év június 18-án szerződést bontott az Etalon Kft.-vel késedelmes teljesítésre, illetve minőségi kifogásokra hivatkozva, 2010. október 8-án pedig felszámolási eljárás indult az Etalon Kft.-vel szemben.

A szerdai demonstráción - amelyre hiába hívták meg az Etalon Kft. képviselőjét, senki sem jött el a cégtől - több vállalkozó is azt mondta: ha napokon belül nem jutnak hozzá a kintlévőségükhöz, akkor dolgozókat kell elbocsátaniuk, a cégük hitelképtelenné válik.

Kaposvár önkormányzata egyetért azokkal az építőipari vállalkozókkal, akik jogos járandóságukért demonstráltak - tudatta az MTI-vel még aznap a kaposvári polgármesteri hivatal. Közleményükben hangsúlyozzák: "Kaposvár önkormányzata a végsőkig elmegy azért, hogy a vállalkozók hozzájuthassanak a jogosan várt pénzükhöz".