rss      tw      fb
Keres

Magyar-görög külügyminiszteri találkozó - Támogatják az uniós gazdasági koordináció erősítését

MTI 2010. november 25., csütörtök 15:56

Magyarország és Görögország egyaránt támogatja az uniós gazdasági koordináció erősítését és a nyugat-balkáni bővítést - hangzott el a két ország külügyminisztere, Martonyi János és Dimitrisz Drucasz megbeszélését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Martonyi János kiemelte: a két ország álláspontja nagyon közel áll egymáshoz az integrációs kérdésekben, így például az uniós gazdasági kormányzás és az ezzel összefüggő uniós alapszerződés-módosítás technikáját, vagy a mezőgazdasági, kohéziós és energiapolitikát illetően.

Kérdésre válaszolva a magyar külügyminiszter elmondta: az uniós gazdasági kormányzás, a gazdasági fegyelem erősítése Magyarország és az egész unió érdeke. Magyarország támogatja továbbá az állandó gazdasági stabilitás mechanizmusának kialakítását, mellyel várhatóan decemberi ülésén foglalkozik az Európai Tanács.

Martonyi János a sajtótájékoztatón megjegyezte: a magyar magánnyugdíj-pénztári reform kapcsán különösen fontosnak tartja, hogy az unió részéről érvényesüljön az egyenlő elbánás elve, "a pálya egyik irányba se lejtsen", ne érje hátrány Magyarországot egy korábbi félresikerült reform korrekciója miatt.

Hangsúlyozta, hogy a két ország között nincsenek vitás kérdések, a kétoldalú jó kapcsolatok azonban még tovább fejleszthetők például az energiapolitika, az idegenforgalom, a vízi és légi összeköttetés, illetve a két uniós tagállam között fekvő országokkal összefüggő gazdasági kérdésekben.

Rámutatott arra, hogy mindkét ország támogatja a nyugat-balkáni uniós bővítést. Mint hozzátette, Magyarország "nagyon figyelemreméltónak tartja" az ennek elősegítése céljából Görögország által felvetett, a 2014-es soros görög uniós elnökség idejére eső második thesszaloniki csúcsot, amely lehetőséget adhat majd arra, hogy áttekintsék: mit ért el a nyugat-balkáni bővítési folyamat és mit nem.

A magyar külügyminiszter bízik abban, hogy 2014-re lényeges előrelépések történnek a nyugat-balkáni csatlakozási folyamattal összefüggésben a régió minden országában, és addigra Horvátország már az unió tagja lesz.

Martonyi János kiemelte: Magyarország támogatja Törökország uniós tagságát, bízik abban, és segíteni szeretné a jelenlegi nehézségek megoldását. A török csatlakozás tekintetében a továbblépésről a törökországi választások után lehet gondolkodni - fűzte hozzá.

Dimitrisz Drucasz görög külügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolatai kiválóak. Azt mondta, Magyarország egy igen nehéz időszakban lesz az unió soros elnöke, jelenleg a legfontosabb kérdés az, hogy a gazdasági válság nyomán szükség van egy állandó uniós gazdasági támogató mechanizmusra.

A gazdasági kérdések mellett a görög külügyminiszter beszélt arról is, hogy a magyar kollégájával folytatott megbeszélésen megvitatták az unió nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatos kezdeményezések lehetőségét. Mindkét tagállam egyetért abban, hogy a régió országainak minél gyorsabb csatlakozására lenne a legalkalmasabb megoldás.

Dimitrisz Drucasz ezért felvetette a 2014-es soros görög uniós elnökség idejére egy második thesszaloniki csúcs összehívását - az első 2003-ban volt -, amely szerinte döntő lökést adhat a nyugat-balkáni bővítési folyamatnak.

A török csatlakozási tárgyalások kapcsán ugyanakkor a görög külügyminiszter arról beszélt, hogy Törökország nem mindenben teljesítette kötelezettségeit, a szükséges reformokat, a török csatlakozási folyamat annak pozitív elemei ellenére megrekedt, erősen problematikussá vált.

A görög külügyminiszter szerint ezért lehet szükség a török választások után egy nyílt, őszinte török-EU csúcsra, ahol egyfelől az unió megerősítheti azon elkötelezettségét, hogy hajlandó teljes jogú tagként felvenni Törökországot, másfelől pedig Törökország is megerősítheti vállalt kötelezettségeit az unió és annak tagállamai felé.