rss      tw      fb
Keres

Közel 30 milliárd forinttal tartozik a lakosság gázszolgáltatóknak

MTI 2010. november 25., csütörtök 14:34

Megközelíti a 30 milliárd forintot a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók kintlévősége, és a fűtési idény elején már több mint 50 ezer nem fizető fogyasztót kapcsoltak ki a szolgáltatásból - mondta el Szilágyi Zsombor, az Emfesz igazgatója a II. Energy Summit Hungary 2010 konferencián csütörtökön Budapesten.

A lejárt fizetési határidőt 90 nappal meghaladó nem fizető lakossági felhasználókat lehet kikapcsolni. Akiket egyszer már kikapcsoltak, azoknak mintegy fele nem is képes visszatérni a földgázfelhasználáshoz.

A tanácskozáson Zsuga János, a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója nem csak az ellátásbiztonsággal, hanem azzal is indokolta a szomszédos országokkal kiépített és tervezett földgázvezeték összeköttetéseket valamint a magyarországi tárlókapacitásokat, hogy az javítja az alkupozíciót az orosz Gazprommal kötött, 2015-ben lejáró helyett kötendő új hosszú távú gázbeszerzési szerződésről szóló tárgyalásokon.

Az FGSZ-nek, mint földgázpiaci rendszerirányítónak 10 évre szóló fejlesztési tervet kell készíteni - mondta el Zsuga János a tanácskozás szünetében az MTI kérdésére. Ezt 2011 januárjában kell ismét benyújtani a Magyar Energia Hivatalhoz jóváhagyásra. Ez az infrastruktúra fejlesztési terv 250 milliárd forint beruházást igényel, ami köbméterenként mindössze három forintot jelentene a földgáz végfelhasználói árában.

Az FGSZ szerbiai 4,5 milliárd, a romániai 1,5 milliárd köbméter kapacitású összeköttetése már üzemel, a horvátországi 6,5 milliárd köbméteres kapacitást az év végén helyezik üzembe. Az ausztriai Baumgarten-vezeték 4,5 milliárd köbméteres bővítése 2012-ben valósul meg és tervben van a szlovákiai 4 milliárd és a szlovéniai 0,3-1,2 milliárd köbméter kapacitás kiépítése.

A konferencián Szilágyi Zsombor a gázár kérdését érintve emlékeztetett arra, hogy már 2009-ben a lakosságot ellátó egyetemes gázszolgáltatók mindegyike veszteséges volt. A gáz világpiaci ára emelkedett és emelkedik, bár az import forintban számolt ára nagy mértékben a devizaárfolyamok mozgásától függ.

Rövid áttekintést is adott a magyar gázpiacról Szilágyi Zsombor, hangsúlyozva a felhasználás jelentős csökkenését. Tavaly 11,3 milliárd köbmétert használtak fel Magyarországon. A 3,5 millió felhasználó közül 3,3 millió a háztartási fogyasztó. Az ő felhasználásuk 2009-ben 2,8 százalékkal emelkedett, de az ipari fogyasztóké 22 százalékkal zuhant, a közintézményeké pedig 5 százalékkal csökkent. A 2010. július elsejétől teljesen szabad piac ténylegesen liberalizált piaci szegmensében 270 ezer a fogyasztók száma. Ezen a piacon alku tárgya az ár. A gázpiacon 38 kereskedő tevékenykedik, de csak 8-10 aktív. A lakosságot a hét egyetemes szolgáltató látja el, de számukra a végelhasználói árat az energiaügyekért felelős miniszter határozza meg. Ebben a körben július elsején befagyasztották az árakat, és csak 2011. január elsejétől emelkedik mégpedig sávosan, de az átlagfogyasztónak változatlan marad az ár.

Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke beszámolt arról, hogy készül a 2030-ig szóló energiastratégia. A megvalósításának esélyeiről megjegyezte: a privatizáció miatt a kormánynak csak szabályozóként van befolyása az energiapiacra, csekély a lehetősége a tulajdonosi befolyásolásra.