rss      tw      fb
Keres

A LIGA elutasítja a nyugdíjreform tervezetet

MTI 2010. november 25., csütörtök 18:05

A LIGA szakszervezeti szövetség ebben a formában nem támogatja a kormány meghirdetett "nyugdíjmentő csomagját" és arra kéri a minisztert, hogy javaslatait érdemben tárgyalja meg az érdekképviseletekkel, valamint hagyjon kellő időt az egyeztetésekre és tájékoztatásra - közölte a LIGA Szakszervezetek csütörtökön az MTI-vel. Az MSZOSZ elnöke pedig ámokfutásnak nevezte a kormány nyugdíj tervét.

A LIGA Szakszervezetek bár programja szerint 1998 óta következetesen nem támogatta a magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetését, és azóta is folyamatosan szorgalmazta az önkéntes visszalépés lehetőségének megteremtését, a szerdán Matolcsy György miniszter által bejelentett tervezetet elutasítja - olvasható a szakszervezeti szövetség közleményében.

A LIGA álláspontja szerint az eddig is erősen foltozott nyugdíjrendszerben tovább csökkent a biztosítottak bizalma. "Az egyeztetéseket megint elkerülő, sok millió munkavállalót érintő törvényalkotás következtében olyan javaslatokkal állt elő a kormány, amelyek megszüntetik a társadalombiztosítás társadalmi kockázatközösségét, önkéntes döntés helyett zsarolással bírják rá az embereket a választásra, ráadásul nem a visszalépésről nyilatkoztatnak, hanem a közösségből való kilépésről."

"A LIGA Szakszervezetek többször szorgalmazta már a nyugdíjrendszer átfogó, szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló reformját, amelyre kezdetben esélyt látott a nemzeti együttműködés rendszerében, de mára világossá vált, hogy a kormány rendre egyéni képviselői indítványokkal kerüli el az egyeztetést, leépíti a társadalmi és szociális párbeszéd húsz éve működő rendszereit, csavarkulcsokkal elbontja jogállamiság kordonjait, és mindezek következtében szakmailag megalapozatlan döntéseket hoz." - áll a közleményben.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke az MTI-nek megdöbbentőnek nevezte a kormány "ámokfutását". Úgy vélte, Matolcsy György megijedhetett, hogy nem lép át annyi magán-nyugdíjpénztári tag, amennyivel számolt a költségvetésben, és ezért döntött a "durva" megoldás mellett.

Nem tartja elfogadhatónak a szakszervezeti vezető a nemzetgazdasági miniszter azon érvelését sem, hogy a munkáltató által befizetett 24 százalékos nyugdíjjáruléknak "nincs köze" a munkavállaló nyugdíjához. Pataky Péter hangsúlyozta: a 24 százalék is a munkavállaló jövedelmének része, hiszen szja-t fizet utána. A nyugdíj nem kegy: a befizetések után jár - hangsúlyozta Pataky Péter.