rss      tw      fb
Keres

A bíróság szerint nem szegett szerződést a Margit híd kivitelezője

MTI 2010. november 25., csütörtök 16:37

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának határozata szerint a Margit híd felújításának kivitelezője, az Mh 2009 konzorcium nem sértett szerződést, ezért a főváros nem hívhatja le a 2,6 milliárd forintos bankgaranciát - értesült az MTI az ügyet jól ismerő forrásból csütörtökön. A főváros, ha van rá módja, fellebbez a határozat ellen.

A kollégium a november 24-én kelt határozatában kimondta, a szerződésben a főváros vállalta, hogy legkésőbb az aláírás napján, vagyis 2009. augusztus 10-ig a kivitelezőnek átadja a teljes hatósági engedélyeket a konzorciumnak. Ezt azonban a főváros elmulasztotta, és 97 nap csúszással, 2009. november 10-én adta csak át, ezért csúszott a kivitelezés 84 napot.

Emiatt a kollégium megtiltotta a fővárosnak, hogy lehívja a mintegy 2,6 milliárd forintos bankgaranciát. Egyrészt azért, mert nem történt szerződésszegés a konzorcium részéről, így jogalapja sincs a fővárosnak az összeg lehívására, illetve a tranzakció lehetetlenné tenné a kivitelezés folytatását is.

A konzorcium azért fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy az tiltsa meg a kötbér kifizetését, mert annak - megítélése szerint - nincs jogalapja.

A Fővárosi Önkormányzat csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy amint megkapják a hivatalos értesítést, a jogászok tanulmányozni fogják, s ha van rá lehetőség, a főváros fellebbezni fog a döntés ellen.