rss      tw      fb
Keres

Magánnyugdíj – LMP: útszéli zsarolás

MTI 2010. november 25., csütörtök 14:28

Az LMP szerint "útszéli zsarolás" volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szerdai bejelentése - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

Az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta, "ezt követően az ember már azon sem lepődne meg, ha jövő héten bejelentenék a perszonáluniót Fehéroroszországgal, tehát ez egyszerűen minősíthetetlen".

Emlékeztetett arra, hogy az LMP is kritikusan állt hozzá a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerhez. Szavai szerint ha pártjuk már 1997-ben is létezett volna, biztosan nem támogatják a második pillér bevezetését, ugyanakkor egy már létező rendszernek "így nekimenni" egyrészt rendkívül költséges, másrészt egy jogállamban "rendkívül abszurd".

Egyúttal ígéretet tett arra, hogy ha 2014-ben az LMP kormányzati helyzetben lesz, azoknak, "akik nem engednek a zsarolásnak" és maradnak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, jóvá fogják írni az eltelt időben történt befizetéseit.

Hiteltelennek és blöffszerűnek nevezte azt a kijelentést, amely szerint be fogják vezetni az egyéni számlás rendszert. Közölte, hogy amikor néhány hete a 14 havi befizetések átirányításáról volt szó, akkor lesöpörtek az asztalról egy, az egyéni számlás rendszerre vonatkozó, többek között Scheiring Gábor LMP-s képviselő által jegyzett módosító javaslatot.

A politikus feltette a kérdést, hogyan képzelik el az egyéni számlás rendszer létrehozását, ha "az átirányított pénzek húsz százalékát már elköltötték".

Tordai Bence szóvivő visszalépésnek nevezte a bejelentést. Szavai szerint a magán-nyugdíjpénztári számlákon valós pénzek vannak, míg az állami nyugdíjrendszerben, még ha sikerül is "létrehozni ezeket a virtuális számlákat (…) ez a pénz nem áll majd mögötte", mert felélik, elköltik adósságtörlesztésre.

A szóvivő azt mondta, most már kirajzolódik, hogy ez a lépés egy "Orbán-csomag" részeként jelenik meg. Kijelentette, hogy a kormányzat ütött egy rést a költségvetésen és ezt nem kiadáscsökkentéssel és szerkezeti átalakításokkal akarják betömni, hanem azzal, hogy "egyszerűen lenyúlják" a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.

Kérdésre válaszolva Schiffer András közölte, már indult népszavazási kezdeményezés az ügyben, és ha a parlamentben a referendum kiírása lesz a kérdés, akkor azt várhatóan támogatni fogják.

Arra a kérdésre, hogy az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak-e, azt felelte, hogy előbb meg kell várni a konkrét jogszabályi normaszöveget. Hozzátette, fenntartja azt a véleményét, hogy még a testület "múltkori miskárolása (…) sem menti meg az Orbán-kormányt attól, hogy a tegnapi bornírt bejelentésük végállomása ne az Alkotmánybíróság legyen".

Azt mondta, hogy a "Lázár-csomag" eredményeként a járuléktörvények vizsgálatát vették ki az Ab hatásköréből, a szerdai bejelentés viszont, jogszabályi szövegre lefordítva, a tulajdonjogot érinti. Hozzátette, valószínűleg kérdés lesz, hogy az Ab hogyan értelmezi az ügyet, de szerinte a magán-nyugdíjpénztári befizetések nem minősülnek járuléknak.

Úgy összegzett, hogy "innentől kezdve ebben az országban senki nem lehet biztonságban, legyen közalkalmazott, legyen tehetősebb ember, legyen szegény ember, hogy az ő jogait adott esetben bárki meg fogja védeni akkor, amikor a kormány a maga felelőtlen, igazságtalan gazdaságpolitikája következtében rá akarja tenni a kezét az emberek vagyonára".

Kijelentette, Magyarországon utoljára Rákosi Mátyás folyamadott ahhoz, hogy nyugdíjpénztári befizetések után megvonja a nyugdíjjogot, de utólag ezt a Kádár-rendszerben jóváírták.

Más téma kapcsán Tordai Bence azt mondta, hogy az LMP egyik alapértékét, a részvételt súlyos kihívás érte a jogalkotásban való társadalmi részvételről szóló törvény kapcsán. Schiffer András azt mondta, hogy törvény kapcsán 17 módosítót nyújtottak be, de ezek közül csupán négyet vettek át, a legfontosabbakat lesöpörték az asztalról.

Utóbbiakat ismertetve azt mondta, kezdeményezték, hogy legyen alkotmányos alapja az állampolgári részvételnek. Az LMP azt is javasolta, hogy a kivételek körét, vagyis azokat az eseteket, ahol nem kell társadalmi egyeztetést folytatni, radikálisan csökkentsék le. A párt a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt is hatályon kívül helyeztette volna. Egyúttal elutasították azt a javaslatukat is, hogy ne lehessen "udvari partnerekre" leszűkíteni azoknak a körét - tette hozzá.

Tordai Bence kijelentette, jövőre egységes szerkezetben, egy új törvényt nyújtanak be ebben a tárgykörben. Mint mondta, ha megint falakba ütköznek, akkor azt egy újabb kormány alatt újra előveszik.