rss      tw      fb
Keres

Magánnyugdíj - Egyeztetésre hívja a szakszervezeteket a VDSZ

MTI 2010. november 25., csütörtök 12:43

Rendkívüli egyeztetésre hívja a szakszervezeteket a magyar vegyipari szakszervezet (VDSZ) azért, hogy közös akciótervet dolgozzanak ki a kormány magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedéseinek lefékezésére.

A szakszervezet csütörtöki közleménye alapján Székely Tamás, a VDSZ elnöke akár nemzetközi segítséget is kér a szerinte az emberi méltóságot, az önrendelkezési-, és az alkotmányos jogot sértő törvényesített magatartás megakadályozásához.

A VDSZ egyebek mellett attól tart, hogy az állami rendszerbe való kötelező visszalépések során nyom nélkül elvesznek azok a kötelezőn túli befizetések, amelyeket a cégek, éppen a szakszervezetek közbenjárására, a dolgozókkal közösen vállaltak. Ez az összeg átlagosan, tagonként 3 millió forint is lehet a szakszervezet számítása alapján - áll a közleményben.

A szakszervezeti elnök szerint a kormányzati intézkedések félelemben tartják az embereket, s fekete megtakarításra kényszeríti a becsületes munkavállalókat is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a VDSZ kezdeményezésére, a kormány erőszakpolitikájának a megakadályozására a közelmúltban tizenhat ágazat részvételével megalakult egy új, közös platform, az Állandó Ágazati Szakmai Szakszervezeti Fórum (ÁÁSZF). Az ÁÁSZF napokon belül kidolgoz egy akciótervet a nyugdíjrendszert ért támadás ellen. Az elnök azonnali csatlakozásra szólítja fel a többi ágazatot is - olvasható a közleményben.