rss      tw      fb
Keres

MSZP: munkahelyek szűnhetnek meg az agrártámogatási rendszer átalakításával


MTI 2014. július 21., hétfő 17:28

Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes szerint több tízezer ember munkahelye szűnhet meg az agrártámogatási rendszer átalakítása miatt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfői sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a vidékfejlesztésre fordítható európai uniós forrásoknak kifejezetten a munkahely- és a lehetőségteremtés lesz a célja a következő hét évben, a kormány ennek jegyében rendezi át a korábbi uniós támogatási gyakorlatot és rendszert. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel és Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón a kis gazdaságok támogatását és az erről szóló uniós irányelvet emelték ki.

Gőgös Zoltán az MTI-hez eljuttatott reagálásában kijelentette: a magyar agrárium érdeke és a gazdasági ésszerűség egyaránt azt diktálja, hogy a forráselvonást csak a valóban alacsony foglalkoztatással és magas jövedelmezőséggel működő cégeknél alkalmazzák.

„Ha nem így lesz, akkor példátlan falurombolás kezdődik. A közvetlen támogatások elvonása miatt több tízezer ember munkahelye szűnhet meg, állattartó telepeket kell felszámolni, eltűnhet a magyar tej és a hazai disznóhús a polcokról” - írta közleményében a szocialisták elnökhelyettese, felszólítva a kormányt, hogy a hétéves uniós program véglegesítése előtt hallgasson a szakértőkre, és a támogatáselvonásból engedje levonni a bérköltséget.