rss      tw      fb
Keres

Önkormányzat 2014 - DK: a budapestiek a legnagyobb vesztesei az Alkotmánybíróság döntésének


MTI 2014. július 21., hétfő 17:11

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a budapestiek a legnagyobb vesztesei az Alkotmánybíróság(Ab) hétfői döntésének, amelyik egy részletszabály kivételével alkotmányosnak minősítette a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályait - erről hétfői, fővárosi sajtótájékoztatóján Kerék-Bárczy Szabolcs beszélt.

Az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a testület részben megállapította, hogy a jogszabály sérti az egyenlőség alkotmányos elvét és ezért semmisítette meg a töredékszavazatok elosztását szabályozó rendelkezés. Ugyanakkor az Ab „arcpirító módon” változatlanul hagyta a polgármesterekre vonatkozó szabályozást, így a kevés szavazattal mandátumot szerző polgármesterek ugyanolyan jogosítványokat kapnak majd, mint akikre sokan voksoltak - folytatta.

A DK szerint az Ab véglegesen kettészakadt a kormány és a Fideszt „szolgai módon kiszolgáló” valamint a szakmai tisztességükre ügyelő alkotmánybírákra - folytatta.

Kijelentette azt is, hogy a döntésnek a budapesti polgárok a legnagyobb vesztesei, mert a fővárosban nem lesz fair és egyenlő az önkormányzati választás. Egy ilyen közjogi kérdésben minimum kompromisszumra, de leginkább konszenzusra kellene törekednie a politikai osztálynak és a „jogi társadalomnak” - tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság hétfői döntése szerint egy részletszabály kivételével alkotmányosak a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályai. A testület úgy látta, hogy alaptörvénybe ütköző a közgyűlés megválasztásával kapcsolatban a kompenzációs listás mandátumszerzés súlyozott számításának módja, ezért a rendelkezést az Ab megsemmisítette.

A DK semmilyen „castingba nem megy bele” - felelte Kerék-Bárczy Szabolcs arra a kérdésre, hogy sajtóinformációk szerint az ellenzéki párt támogatja Magyar György ügyvéd főpolgármester-jelöltségét. A politikus azt mondta, hogy a tárgyalások zajlanak, ha pedig megszületik egy „összpárti döntés”, akkor ki fognak állni a nyilvánosság elé.