rss      tw      fb
Keres

Képünk a világban: a The Guardian az Európai Uniót figyelmezteti



Kedden a hvg.hu ismertette részletesen a brit Guardian véleményrovatából Jan-Werner Müller Europe needs to send Hungary a signal című írását. A cikk alcíme: „Itt az ideje, hogy az Európai Unió zajt csapjon a jogrend és a demokrácia ellen zajló magyarországi támadások miatt”. Részletek a hvg.hu ismertetéséből.


Jan-Werner Müller szerint „úgy tűnik, az EU nem akarja észrevenni az egyik országot, Magyarországot, ahol a nagy parlamenti többséggel rendelkező kormánypárt azon dolgozik, hogy lebontsa a jogrendet és erodáljon egy törékeny demokratikus politikai kultúrát”.

Jan-Werner Müller összefoglalja, mire használta az áprilisi választásokon szerzett kétharmados többség „a karizmatikus Fidesz-vezér, Orbán Viktor”: a közmédia ellenőrzése, a számvevőszék, a főügyészség, az alkotmánybíróság megszállása. „A kormány szintén megszabadult az ország köztársasági elnökétől, annak ellenére, hogy ő is a Fidesz embere volt, mert az alkotmánybíróság sokak által tisztelt korábbi elnökeként még mindig túlságosan is független gondolkodónak számított.” Részben a Jobbik „kiherélése” érdekében Orbán tovább fűti a nacionalista indulatokat, eközben kritizálóinak azzal az állítással vág vissza, hogy ő csupán az egyesült nemzet akaratának felel meg az új „társadalmi szerződés”, illetve a „nemzeti egység rendszerének” létrehozásával.

A szerző szerint biztosan tudható, hogy jövőre két dolog történik: a magyar kormány új alkotmányra tesz majd javaslatot, illetve az ország átveszi az EU soros elnöki posztját. „Nem ekkor jöhetne el az ideje, hogy Brüsszel és más EU tagországok nagyobb zajt csapjanak azzal kapcsolatban, hogy Magyarország egy mélységesen illiberális irányba fordul?” Még akkor is, ha az egyik EU-tagország demokráciájának megvédésére irányuló próbálkozás korábban már látványos kudarcba fulladt (a Haider-ügy).

De más a helyzet, ha a demokrácia erodálására egyértelmű bizonyíték van, mint most Magyarországon, írja Müller, aki szerint ha az EU nem tesz semmit, azzal hosszú távon a saját hitelességét ronthatja. Szerinte a jogrend egyre kétségbeesettebb magyarországi védői máris elhagyatva érzik magukat, és felteszik a kérdést, hogy az EU-tagságon keresztül miért nem tartják be a demokrácia és a jogrend biztosítására vonatkozó ígéreteket.

Egy egyértelmű figyelmeztetés nem a nemzeti demokratikus folyamat iránti tiszteletlenség jele, mint ahogy egy meg nem választott bíróság ítélete sem a demokrácia automatikus megtagadása. Egy jelzés Brüsszelből kétségtelenül megerősíti buzgó nacionalizmusukban a Jobbik támogatóit, de egy állítólag centrista kormány, amely folyamatosan legitimálja az eszméiket, szintén ugyanezt teszi” – fejezi be írását a Guardian szerzője.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!