rss      tw      fb
Keres

Hoppált provokálták
Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkárának életét nyilván ma is „református egyháztagsága és presbiteri szolgálata” határozza meg, ahogyan azt egy éve nyilatkozta. Bizonyára ma is úgy gondolja, hogy „indirekt módon a keresztyén lelkület hatást gyakorolhat a [politikai] párbeszéd minőségére”.


Hoppál tehát keresztyén lelkülettel végzi államtitkári munkáját, közben még arra is marad ideje, hogy kulturális tevékenységként hajdani zeneiskolája zenekarában hegedüljön.


Ebbe az áhítatos emelkedettségbe zavar bele egy első fokon lezáródott per. 2013 augusztus 17-én Hoppál Péter, még a Fidesz szóvivőjeként, egy sajtótájékoztatón ezt nyilatkozta: „egy amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan ’álcivil’ szervezetek számára, akik hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg”. Mivel a szóvivő szájából elhangzott a Magyar Helsinki Bizottság neve is, a szervezet pert indított. Ez zárult le most első fokon. A bíróság megállapította, hogy a Fidesz és Hoppál Péter megsértette a szervezetnek a jó hírnévhez való jogát, ezért bocsánatkérésre kötelezték őket..


Az ügyben a legfurcsább, hogy a perben az alperesek (a Fidesz és Hoppál Péter) meg sem próbálták a sajtótájékoztatón elhangzottak igazolását. A Fidesz és a szóvivő jogi képviselője mindössze azzal védekezett, hogy a Magyar Helsinki Bizottság neve csak újságírói „provokációra” hangzott el. Ez azt jelenti, hogy miután a szóvivő elmondta a szövegét az „amerikai spekuláns kör” által lefizetett „álcivil” szervezetekről, egy újságíró megkérdezte, konkrétan kikre is gondol. Hoppál szóvivő erre a kezében tartott papírról felolvasta a Helsinki Bizottság nevét.


Csak azt sajnálom, hogy nem volt olyan provokátor, aki rákérdezett volna az „amerikai spekuláns kör” kilétére. Ha valaki megteszi, Hoppál úr papírjáról nyilván ezt a választ is felolvasta volna. Akkor pedig most egy nemzetközi per főszereplőjeként láthatnánk a keresztyén lelkületű hajdani szóvivőt és jelenlegi államtitkárt.

A szerk. megj.: Június 12-én a Pécsi Ítélőtábla jogerősen elutasította Bajnai Gordon keresetét Hoppál Péter ellen, mert a bíróság szerint „Hoppál Péter nem a saját, hanem pártja álláspontját közvetítette, hatáskörét nem lépte túl, ezért a felperes nem érvényesítheti az igényét vele szemben” személyiségi jogi perben.


Július 9-én Gyurcsány Ferenc jogerősen pert nyert a Híradó ellen. A Fővárosi Ítélőtábla szerint Zsigó Róbertnek, a Fidesz másik szóvivőjének rágalmai alapján a Híradó valótlanul híresztelt, és ezért helyreigazításra kötelezte a sajtóorgánumot. A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet azzal hagyta helyben, hogy Híradó az állításait nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, márpedig a sajtó felelősséggel tartozik a híresztelt tényállítás miatt is.