rss      tw      fb
Keres

Extra




Az ATV reggeli műsorában, Bombera Krisztina és Pogátsa Zoltán beszélgetésében szóba került az extraprofit, a fideszes antikapitalista propaganda kedvenc kifejezése. Ahol sok a nyereség, azt el kell venni, hirdetik a fideszes propagandisták Orbántól az elvileg közgazdász Rogánon át lefelé egészen Németh Szilárd rezsibiztosig. Szerintük többek között a bankoknak, a távközlési vállalatoknak, a kiskereskedelmi hálózatoknak, az energiaszolgáltatóknak volt extraprofitjuk, ezt kellett a különadókkal illetve a rezsicsökkentéssel elvenni „a közteherviselés” jegyében. Bombera kérdésére Pogátsa, aki végül is nemcsak tanulta, de tanítja is a közgazdaságtant, elmondta, hogy az extraprofit marxi kategória, és furcsa, hogy a Fidesz marxista kategóriát használ. De hogy mit is jelent a marxi közgazdaságtanban az extraprofit, azt mintha ő sem tudná. Nos, azt a profitot jelenti, amelyet a piaci versenyben élen járó vállalat ér el az adott ágazat többi vállalatával szemben a korszerűbb technika, az alacsonyabb költségek, a magasabb jövedelmezőség okán. Az extraprofit mindig átmeneti, addig lehet elérni, amíg az ágazat többi vállalata fel nem zárkózik. Az extraprofit a fejlesztés, a versengés fő hajtóereje a piacgazdaságban. Aki az extraprofitot akarja megszüntetni – ha tudja, hogy mi az –, az a kapitalizmust, a versenyt akarja megszüntetni. Persze az, amit a Fidesz propagandistái állítanak, hogy egy egész ágazat minden vállalatának – a bankoknak, az energiaszolgáltatóknak – legyen extraprofitja, fogalmi képtelenség.


Lehet persze, hogy Orbán, Rogán és társai a monopolprofitról akarnak beszélni, a piacon monopóliumot, de legalább oligopóliumot élvező vállalatok magas profitjáról, amely verseny hiányában jön létre. Az energiaszolgáltatásban ez elvileg lehetséges, ezért is van állami árszabályozás, amely a rezsicsökkentés előtt is volt, csak a kormányok – a Fidesz-kormányok is – a költségeket és normális nyereséget fedező árakat hagytak jóvá. A távközlésben vagy a kiskereskedelemben azonban a monopolprofit nem jöhet létre, hiszen éles verseny volt és van.


A hatalmon levők nem tudják, hogy miről beszélnek. Persze. Nem is tudni akarják, csak használni a maguk politikai kampányában. Persze.