rss      tw      fb
Keres

Önkormányzat 2014 - Polgármesterjelölt lett Miskolc volt rendőrkapitánya - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2014. július 2., szerda 18:58

Pásztor Albertet, Miskolc volt rendőrkapitányát jelöli az őszi önkormányzati választáson a város polgármesteri posztjára az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK) és az Együtt helyi szervezete, a Fidesz és a Jobbik szerint a baloldal már saját soraiból sem képes jelöltet állítani a posztra, a Párbeszéd Magyarországért Mozgalom jelezte, hogy nem tartják elfogadhatónak Pásztor Albertet, és hasonlóképpen nyilatkozott az Együtt - a Korszakváltók Pártja országos elnöksége is.

Az 59 éves nyugdíjas rendőr ezredes, aki 2000-től 2011-ig volt Miskolc rendőrkapitánya, akkor vált országszerte ismertté, amikor öt éve egy sajtótájékoztatón azt mondta: Miskolc a rablások tekintetében a legfertőzöttebb az országban, és az elmúlt időszakban valamennyi ilyen típusú bűncselekmény elkövetője cigány származású volt.

A rendőrkapitányt pártok, civil szervezetek támadták kijelentése miatt, az eltávolítását szorgalmazták, ám sokan, más pártok, más civil szervezetek is kiálltak mellette, és maradt a posztján 2011-ig, amikor nyugdíjba ment.

Szerdán az MSZP, a DK és az Együtt helyi vezetői, képviselői sajtótájékoztatón azt mondták: a pártoknak nem az a feladatuk, hogy önmaguknak válasszanak polgármesterjelöltet, hanem, hogy a miskolciaknak ajánljanak olyan embert, aki a legszélesebb támogatottságot meg tudja szerezni, Pásztor Albert pedig ilyen.

A jelölt úgy fogalmazott: integráló és nem megosztó polgármester szeretne lenni, ezért is döntött úgy, hogy függetlenként méreti meg magát, egyetlen párt „befolyása” alá sem akar kerülni, mindenkit szakmai teljesítménye alapján ítél meg, mint korábban is.

Jakab Péter, a Jobbik miskolci polgármesterjelöltje szerint a baloldal már a sajátjainak is vállalhatatlan, a „város felemelkedéséhez kevés, ha valaki kimondja azt, amit a Jobbik már tíz éve kimondott, hogy „van cigánybűnözés", azt fel is kell számolni, amit rendőrkapitányként Pásztor Albertnek sem sikerült.

Soós Attila, a miskolci közgyűlésben többséggel rendelkező Fidesz-KDNP frakció szóvivője sajtótájékoztatón közölte: a miskolci MSZP teljes szétesését, a kapkodást mutatja, hogy néhány hónapja még Simon Gábort akarták polgármesterjelöltnek. Azt mondta: „várost vezetni csak hiteles politikusokkal lehet", szerinte Pásztor Albert mögött semmilyen valóságos politikai erő nem áll.

A Magyar Liberális Párt közleményében úgy fogalmazott, hogy értetlenül állnak a korábbi miskolci rendőrkapitány esetleges polgármesteri jelölése előtt. A baloldalnak meg kellene értenie, hogy a Jobbikkal nem lehet és nem is szabad versenyt futni a szélsőséges szavazók elnyeréséért - írták.

Bár a miskolci sajtótájékoztatón Tompa Sándor a DK, Simon Gábor, az MSZP városi elnöke és Iván Tamás, az Együtt helyi politikusa kiállt Pásztor Albert mellett, az Együtt országos vezetősége később azt közölte, hogy nem támogatják a polgármester-jelöltségét. Előzőleg a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea jelentette be, hogy pártja elnöksége Pásztor Albertet nem tartja elfogadható jelöltnek.