rss      tw      fb
Keres

Az Európai Néppárt frakciója Junckert támogatja bizottsági elnökjelöltként



„Az Európai Néppárt 2014–2019 közötti európai parlamenti (EP) ciklusra vonatkozó politikai stratégiájának a megvitatása a fő téma a pártcsalád parlamenti csoportjának ma kezdődő portugáliai tanácskozásán” – adta hírül hétfő hajnalban az MTI. A dél-portugáliai Albufeirában tartandó esemény első napján, hétfő délután – több más vezető európai politikus mellett – beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök is, írta a hírügynökség (de erről már korábban is értesültünk).


A 13 órai hírből megtudtuk, hogy a Handelsblatt című német üzleti lap szerint Angela Merkel német kancellár kitart amellett, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság következő elnöke, és el akarja érni, hogy a luxemburgi politikust a jövő heti uniós csúcson jelöljék a tisztségre. (Merkel egyébként hétfőn Brazíliában tartózkodott, megnézte, hogyan veri agyon – 4-0-ra – Németország válogatottja Portugáliáét.)


Ezután következett két hír Orbán beszédéről (akit érdekel még, amit Orbán mond, elolvashatja őket. Az első: Orbán Viktor: nagyobb mozgásteret kell adni a nemzetgazdaságoknak! – ez a magyar tévénézőknek szólt –, a második a tanácskozáson elhangzott Orbán-beszéd összefoglalója, de az MTI szerint ez is főként Magyarországról szólt: Orbán: Európa az európaiaké). Eszerint Orbán televíziós interjújában és portugáliai felszólalásában egyetlen szót sem ejtett arról, hogy ők, a Fidesz (mint az Európai Néppárt meghatározó ereje) nem támogatják Jean-Claude Junckert az Európai Unió Bizottságának elnökjelöltjeként.



Orbán előad az EP néppárti képviselőinek a portugáliai tanácskozáson – MTI/Miniszterelnökség/Burger Barna

Holott Orbánnak annyira sietős volt közölni, hogy ők, a Fidesz, nem támogatják Junckert, hogy már a magyar európai parlamenti választások előestéjén, május 25-én bejelentette a nagy hírt (lásd: Orbán bejelentette, hogy az Európai Unió után az Európai Néppártban is háborút indít). Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke viszont már másnap felszólította az uniós tagországok állam- és kormányfőit, hogy az európai parlamenti választás eredményének megfelelően a néppárt vagy az európai szocialisták csúcsjelöltjét, Jean-Claude Junckert vagy Martin Schulzot jelöljék az Európai Bizottság élére (lásd: Orbán elfelejtette értesíteni Dault a helyes álláspontról; Daul szerint amit Orbán akar, az a választók becsapása).


Mindenesetre az Európai Néppárt parlamenti csoportja tegnapi portugáliai tanácskozása után kiadott egy közleményt, amelyben bejelentette, hogy Jean-Claude Junckert támogatja. Szerintük ugyanis az európai polgárok demokratikus véleménynyilvánításának tükröződnie kell az európai bizottsági elnök megválasztásakor.


„Ebben a légkörben nehéz helyzetbe kerültek azok a tagállami vezetők, akik ellenzik Junckert, és arra igyekeznek helyezni a hangsúlyt, hogy a pártcsaládok által kitalált csúcsjelölti rendszer lényegében kiüresíti a tagországi vezetők azon jogát, hogy ők jelölhetnek európai bizottsági elnököt”, írta a közleményről az MTI, nem tudni, kinek a véleményét tolmácsolva. Majd hosszan idézte Cameron Junckert ellenző véleményét, például azt, hogy „a mai idők a brit miniszterelnök szerint a nemzetállamok nagyobb önállóságának, szabadságának tiszteletben tartását követelnék meg”. És nem idézte senki másét, aki ezzel ellentétes véleményen van. Holott az Európai Néppárt frakciójának portugáliai ülésén – a közlemény szerint – erről is szó volt, de Merkel is szokott érvelni az álláspontja mellett. A magyar hírügynökség természetesen meg sem említette, hogy nemcsak Cameron, Orbán is a nemzetállamok erősítésével és Juncker ellen érvel, és hogy úgy néz ki, szegény Orbán ezúttal a saját pártcsaládjában is vereséget szenved (amit végképp nehéz lesz a magyar „baloldal” ármánykodásaként feltüntetni).


Bár lehet, hogy Orbán egyszerűen bosszút áll. A bosszút ismeri, azt érti, az vezérli. Előbb megpróbált Junckeren bosszút állni, aki „korábban szó nélkül hagyta, amikor párttársa, Viviane Reding rendszeresen támadta a velük közös európai pártcsaládba, az Európai Néppártba tartozó magyar kormánypártokat és Orbánt”, sőt egyenesen „sumákolt”. De aztán történt egy súlyos sértés. Mellőzés, lekicsinylés, lenézés, lekezelés. Ugyanis a fő európai Juncker-ellenzők, David Cameron, Fredrik Reinfeldt svéd és Mark Rutte holland kormányfő (plusz a liebe Angela, aki Juncker-támogató) nem hívták meg Orbánt a június 10-ei nem hivatalos „mini-csúcstalálkozójukra” a svéd kormányfő nyári rezidenciájára, ahol Juncker jelöléséről is tárgyaltak. Pedig Orbán annyira sietett kezdeményezőként, hangadóként fellépni, hogy, mint már említettük, az EP-választások végét sem várta meg, hogy kiadja a jelszót Juncker ellen. Mindenesetre ez a szemérmetlen mellőzés bosszúért kiált. Így aztán lehet, hogy az történt, hogy Orbán egyszerűen bosszútárgyat változtatott. Ezentúl Juncker hithű támogatója lesz és Cameronék elszánt ellenfele.


Két érdekes kérdés mindenesetre marad az Európai Néppárt parlamenti csoportjának hétfői portugáliai tanácskozása után. Az első: mit keresett ott Orbán Viktor? Ugyanis az MTI szerint „a néppárti nemzeti parlamenti képviselők a soros görög EU-elnökség által szervezett, úgynevezett COSAC-tanácskozáson vettek részt. Ezeken a megbeszéléseken az uniós tagállamok parlamentjeinek EU-ügyekkel foglalkozó szakbizottságaiban tevékenykedő képviselők, valamint EP-képviselők vesznek részt”. Orbán EP-képviselő vagy szakbizottsági tag volna?


És a második: vajon mit jelent az az orbáni javaslat, hogy a Magyarországról is kiadott európai bizottsági országjelentéseket – amelyeket politikai szempontból Orbán károsnak nevezett – „előbb-utóbb politikai ellenőrzés alá kell vonni”. Csak nem arra gondolt, hogy az Európai Unió brüsszeli szervezeteinél is be kell vezetni azt a hatalomgyakorlást, amelyet ő művel a saját szerencsétlen országában, ahol minden keze ügyébe eső független magyar intézményt, amely „káros” jelentéseket adhatott volna ki az ő kormányzásáról, réges-rég a saját politikai ellenőrzése alá vont?