rss      tw      fb
Keres

OGY - Átalakíthatja a Fővárosi Közgyűlést az Országgyűlés


MTI 2014. június 10., kedd 4:00

Az Országgyűlés a Fidesz javaslatára mai ülésén szavazhat az önkormányzati választási rendszer átalakításáról, amelynek révén a kerületi polgármesterek adnák a Fővárosi Közgyűlés többségét. A képviselők emellett ma kérdezhetik először a harmadik Orbán-kormány tagjait.

A Ház ülése 13 órakor kezdődik, a napirend előtti felszólalásokat megelőzően Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa veheti át a Bajnai Gordon volt kormányfő által visszaadott független parlamenti mandátumot. Az ellenzéki szövetség vezetője már Országgyűlésbe kerülése után jelezte, választási indulása ellenére mégsem ül be a parlamenti patkóba, Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke pedig később arról számolt be, hogy Bajnai Gordon háttérbe vonul és nem kíván mindennapi szinten részt venni a párt irányításában.

A napirend előtti felszólalásokat követően az új kabinetnek szóló első azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el, az interpellációkra azonban még várni kell a házelnök előzetes napirendi javaslata alapján.

Az Országgyűlés határozathozatalai között elfogadhatja azt a kormánypárti javaslatot amely értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. A Fidesz kezdeményezésében enyhítené az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, és az önkormányzati voksoláson is bevezetné a többes ajánlás rendszerét.