rss      tw      fb
Keres

Lázár szállodaszámlája: a DK közleménye szerint az MTI kicenzúrázta a párt sajtótájékoztatóját
A Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt kedden Lázár János fideszes politikus szállodaszámláiról tartott sajtótájékoztatót. A DK új információkat tudott meg a többmilliós költés körülményeiről, és írásbeli kérdéseket tett fel Orbán Viktornak az ügyben. Az MTI tudósítója jelen volt a sajtótájékoztatón, kérdést is feltett. Hír mégsem jelent meg a sajtótájékoztatótól. Gréczy reklamált, és azt a választ kapta: „előfordul, hogy egy eseményre kimennek, cikk mégsem születik”. A DK értékelése szerint az adófizetők pénzén működtetett távirati iroda kicenzúrázta a fideszes hatalom egyik emberéről szóló kínos információkat. Az Index emlékeztet rá, hogy nem ez az első ilyen eset.


A sajtótájékoztatón elhangzott kérdések:


1. Igaz-e, hogy a Lázár János vezette delegáció London egyik legdrágább hotelében, a Crowne-ban szállt meg?


2. Igaz-e, hogy Lázár titkársága eleve ide kérte a foglalást a nagykövetségtől és, hogy ez ma is a fideszes politikusok egyik szállás-törzshelye Londonban?


3. Igaz-e, hogy az utazás célja az volt, hogy Lázár sürgesse: fogadja a brit kormány Orbán Viktort, de még jobb lenne, ha David Cameron brit miniszterelnök maga jönne Budapestre, ezzel demonstrálva Orbán politikája melletti kiállását?


3. Igaz-e, hogy érkezés után a „delegáció” elment „shoppingolni”, és ebbe annyira belefáradtak, hogy az azt követő tárgyalásokon a brit külügyminisztériumban Lázár egyszerűen elfelejtette felvetni a témát, mindenféle másodrendű dologról fecserészett és a tárgyalást követő napon ismét bevásárlás volt a program, s Lázár gyakorlatilag senki mással nem találkozott?


4. Igaz-e, hogy Csák János, akkori londoni nagykövet a Külügyminisztériumban nem is rejtette véka alá felháborodását, így az eset röviddel azt követően, hogy Lázár hazaérkezett, széles körben ismertté vált a minisztériumban és a miniszterelnökségen is?


5. Igaz-e, hogy Szijjártó Pétert, a helyzet „rendezése” érdekében rövidesen kiküldték Londonba?


6. Igaz-e, hogy neki is a Crowne-ba foglaltak szobát?A Crowne Plaza


Megjegyzés


Ha valóban a Crowne Plaza az ominózus szálloda, a dolog magyarázatra szorul. Ugyanis az Origo munkatársa, Pethő András által indított per nyomán kiderült (lásd: Lázárék ketten hozták össze a kirívó hotelszámlákat), hogy a közel kétmilliós költséget elosztva Lázárnak és társának a szállása átlagosan közel 250 ezer forintba kerülhetett éjszakánként.


Próbaként szobát foglaltunk szeptember 9. és szeptember 11. között (tehát két éjszakára) a Crowne Plazába. A következő lehetőségek közül választhattunk:King Bed Studio: 342 font – 124 768 FtDouble Bed Delux Room: 409 font – 149 211 FtQueen Bed Crowne Plaza Club Room: 370 font – 134 983 FtSt. Pauls Suite: 431 font – 157 237 Ft


Sehogy sem jön tehát ki a fejenként és éjszakánként a 250 ezer forintos szállodaszámla. Már csak ezért is jó lenne, ha Lázár János nem az Origo leváltott főszerkesztőjének üzengetne, hanem beszámolna a köznek arról, hogy melyik szálloda melyik lakosztályára (szobájára) költött ennyi közpénzt (amelyet gyorsan vissza is fizetett az államkasszának), és miféle hivatali kötelezettsége indokolta, hogy ilyen színvonalú szállást kellett foglaltatnia magának.