rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 7. rész (PSZÁF, pénzügyi tárgyú törvények)

MTI 2010. november 16., kedd 22:36

Az Országgyűlés kedden este lezárta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló indítvány és az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításának általános vitáját.

Ellenzéki vélemények a PSZÁF-törvényről

Burány Sándor (MSZP) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatásában felhívta a figyelmet arra: az új szabályok szerint a felügyelet vezetője felhatalmazást kapna, hogy bizonyos esetekben rendeletben megtiltsa a PSZÁF alá tartozó tevékenységek elvégzését. Ezt a szocialista politikus aggályosnak nevezte.

Schiffer András (LMP) azt mondta: egyes elemei támogathatók, a javaslat azonban összességében hiányérzetet kelt.

Az LMP szerint megfontolandó, hogy a PSZÁF a lakossági ügyfeleket célzó pénzügyi szolgáltatások vonatkozásában termékjóváhagyási jogkörrel rendelkezzen. A felügyelet így meggátolhatná a családok egzisztenciáját kockára tevő hitelkonstrukciókat - mutatott rá. A frakcióvezető szerint ez szükséges ahhoz, hogy véget vessenek a "spekulatív kapitalizmus korszakának".

Schiffer András azt is javasolta, hogy más fontos közjogi pozíciókhoz hasonlóan a felügyelet vezető tisztségeit se lehessen korlátlan ideig betölteni, legfeljebb két hatéves cikluson át.

A jobbikos Pősze Lajos üdvözölte, hogy a PSZÁF elnökét rendeletalkotási joggal ruházták fel, de úgy vélekedett: a felügyelet hatáskörét tovább kell bővíteni.

Folytatódott az egyes pénzügyi tárgyú törvénymódosítások vitája

A kormánypárti Szolláth Tibor Zoltán az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításának folytatódó általános vitájában olyan salátatörvénynek nevezte a javaslatot, amely - pontosításai mellett - újraszabályozza a tőzsdei kivezetést és vonzóbbá teszi a lakástakarékpénztárak igénybevételét. Utóbbiak esetében a szerződéskötés után igényelhető állami támogatás ideje nyolcról tíz évre emelkedne, valamint lehetővé válna, hogy azt ne csak az igénylő, hanem közeli hozzátartozója is felhasználhassa - fűzte hozzá.

Veres János (MSZP) elmondta: pártja egyetért, támogatja a javaslat "döntő részét". Az ellenzéki képviselő ugyanakkor elmondta, nem látják indokokoltnak, hogy a szövetkezeti hitelintézeteknek ne kelljen megküldeniük kiegészítő jelentéseiket a Magyar Nemzeti Banknak.

Pősze Lajos (Jobbik) azt kérte a kormánytöbbségtől, hogy a jövőben részletesebben dolgozzák ki az általuk nagy horderejűnek tartott javaslatokat. Az indítvány pozitívumaként említette, hogy az végre rendezi a bankok szavatoló tőkéjének, illetve a banki vezetők javadalmazásának kérdését, továbbá tartalmazza a kisrészvényesek védelmét a tőzsdei kivezetésekkel szemben.

A levezető elnök mindkét javaslat általános vitáját lezárta.