rss      tw      fb
Keres

OGY – Először tárgyal ellenzéki (jobbikos) törvényjavaslatot a Ház: „a Biszku-nyugdíj”

MTI 2010. november 16., kedd 22:06

Egy jobbikos indítvány képében először tárgyal ellenzéki törvényjavaslatot a tavasszal megalakult Országgyűlés. A Ház hétfőn napirendre tűzte a szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíjprivilégiumok megszüntetéséről szóló előterjesztést, kedden pedig megkezdte általános vitáját. A kormány egyetért az indítvány céljával, de eredeti formájában nem támogatja.

A jobbikos Novák Előd expozéjában javaslatukról szólva azt mondta: égbekiáltó igazságtalanságot kívánnak orvosolni.

Hozzátette, hogy Biszku Béla egykori belügyminiszter "talán már ott áll a pokol kapujában, de földi elszámoltatása még várat magára". Rámutatott, hogy ez indítványukkal sem történik meg, de az legalább nem engedi "luxusnyugdíjjal" jutalmazni azokat, akik például részt vettek az 1956 utáni megtorlásban.

Elmondta: törvényjavaslatuk ötletét az adta, amikor a fideszes Wittner Máriától megtudták, hogy Biszku Béla több százezer forintos nyugdíjat kap.

A szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíjprivilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról szóló indítvány kimondaná, hogy az előző rezsim állami és pártvezetőinek az e tevékenységükért járó nyugdíjuk megállapításakor a havi jövedelem az általános szabályokhoz képest lényegesen alacsonyabb mértékét - egy százalékát - kell figyelembe venni.

Az indítvány ugyanakkor úgy rendelkezne, hogy a csökkentett nyugellátás havi összege nem lehet kevesebb a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj - jelenleg 28 500 forint - felénél.

A törvény hatálya kiterjedne a többi között a Magyar Dolgozók Pártja, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Dolgozó Ifjúság Szövetsége és a Kommunista Ifjúság Szövetség egykori vezetőire, a Minisztertanács korábbi tagjaira, a szocialista rendszerekkel együttműködő egyházi személyekre, a Munkásőrség magas beosztású tagjaira és az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban résztvevő bírókra, ügyészekre.

A javaslat szerint a kiemelt nyugdíjak csökkentésével keletkezett többletforrásokat a szocialista rendszerek áldozatainak, illetve az áldozatok családtagjainak támogatására kellene fordítani.

A kormány nevében Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a javaslat céljait a kabinet támogatja, de az indítvány azok elérésére alkalmatlan.

Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés már 1991-ben elrendelte a tényleges nyugdíjprivilégiumok visszavonását, és döntött az érintett ellátások általános szabályok szerinti megállapításáról. Lehetővé vált azonban, hogy egyes nyugdíj-kiegészítéseket pótlékká alakítsanak, s ez akár olyanok esetében is megtörténhetett, akiknek tevékenysége nem összeegyeztethető a demokratikus értékrenddel - fűzte hozzá.

Ebből kiindulva elmondta: a Jobbik által felvetett problémával foglalkozni kell, a Ház előtt lévő javaslat - túl azon, hogy a "célcsoport" egyes tagjait nem érintené - ellentmondásos és feltehetően alkotmányellenes is.

Halász János végezetül kinyilvánította a kormány azon szándékát, hogy segítse az indítvány céljainak megvalósulását, és ennek érdekében egyeztetéseket ajánlott a jobbikos előterjesztőknek.