rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 6. rész (költségvetés: az általános vita folytatása)

MTI 2010. november 16., kedd 20:55

Az önkormányzatok, a kötöttpályás közlekedés és a fogyatékossággal élők támogatása is szóba került a jövő évi költségvetés folytatódó általános vitájában kedden este az Országgyűlésben. A parlament szerdán reggel folytatja a javaslat tárgyalását.

Fidesz: a kormány kiemelt helyen kezeli a fogyatékossággal élőket

A második Orbán-kormány kiemelt helyen kezeli a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek helyzetének javítását - mondta Hirt Ferenc (Fidesz). Kiemelte, hogy a kabinet e célra az ideinél egymilliárd forinttal többet, összesen 13 milliárd forintot különített el 2011-re.

A kormánypárti képviselő megjegyezte: nem megkerülhető a támogatottak körének újragondolása sem, hogy így átláthatóbb, egyszerűbb és arányosabb rendszer alakulhasson ki.

Frakciótársa Tapolczai Gergely mindezt azzal egészítette ki, hogy a hazai és külföldi példák is azt mutatják, hogy a fogyatékos személyekre költött kiadások hosszú távon megtérülnek.

A belügyi államtitkár cáfolta az önkormányzati támogatások csökkenését

Tállai András belügyi államtitkár cáfolta azokat a korábbi ellenzéki állításokat, amelyek szerint az előző évek után jövőre tovább csökkenne az önkormányzatok támogatása. Hozzátette: jövőre mintegy 4,5 százalékkal, vagyis 50 milliárd forinttal emelkedhet ez az összeg.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a kabinet a 2011-es büdzsével megállítja az önkormányzatok eladósodását, miközben továbbra is biztosítja működési feltételeiket.

MSZP: a gazdagok szja-csökkentése miként segíti a foglalkoztatást?

Kovács Tibor (MSZP) azt kérdezte a kormánypárti képviselőktől, hogy a legmagasabb keresetűeknek nyújtott személyi jövedelemadó-csökkentés miként járulhat hozzá a munkahelyteremtéshez. Megjegyezte, hogy a kis- és középvállalkozásoknak a nyereségadó tervezett csökkentése helyett inkább piacbővülésre, illetve fejlesztésekre lenne szükségük a foglalkoztatás bővítéséhez.

A szocialista Gőgös Zoltán azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés az ideinél is kisebb mértékben segíti a leginkább nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági ágazatokat, holott - mint fogalmazott - a Fidesz nem ezt ígérte tavasszal.

Jobbik: házi disznótorost a magyar gyomorba!

A jobbikos Zakó László azzal kezdte felszólalását, hogy, "ha Magyarország a magyaroké lenne, akkor sokkal több pénz jutna saját magunkra".

A turizmusról szólva elmondta: a magyar idegenforgalom legnagyobb támogatói azok lehetnének, akiknek "marad annyi az erszényében, hogy elmenjenek valahová enni, inni, pihenni". Ezen kívül egy mozgalom indítását javasolta a belföldi termelők előnyben részesítésére; felvetése alapján ennek szlogenje úgy hangozhatna, hogy "Big Mac helyett inkább házi disznótorost a magyar gyomorba!"

MSZP: Kelet-Magyarországon nem segít az adócsökkentés

Varga László (MSZP) szegényellenesnek nevezte a jövő évi költségvetést, mivel az csökkenti a szociális normatívák összegét.

A szocialista politikus hozzátette: ez elsősorban Kelet-Magyarországot sújtja, azt a térséget, amelyen a személyi jövedelemadó - elsősorban a jómódúaknak kedvező - mérséklése nem segít. Értékelése alapján emiatt a büdzsé nem járul hozzá a társadalmi különbségek csökkentéséhez.

Jobbik: csökken a környezetvédelemre és a kötöttpályás közlekedésre szánt ráfordítás

Bödecs Barna (Jobbik) elmondta: a környezetvédelem forrásai hatmilliárd forinttal, a mező-, erdő-, hal- és vadgazdálkodás támogatása 52 milliárd forinttal, a kötöttpályás közlekedésre jutó összeg pedig 15,5 milliárddal csökken. Ezzel szemben a közúti közlekedés előirányzata növekedést mutat, s ezt helytelenítette a jobbikos politikus.

Kifogásolta azt is, hogy az "országot elborító illegális hulladéklerakások mentesítésére kemény ötvenmillió forintot rakott félre a kormány".

Ezek a példák - jelentette ki - azt támasztják alá, hogy a költségvetés a természeti és társadalmi fenntarthatóság követelményének nem felel meg.

Fidesz: 10 milliárd forinttal több jut az idegenforgalomra

A kormány jövőre az idei előirányzatnál 10 milliárd forinttal több támogatást biztosít az idegenforgalom területének - mondta Horváth László (Fidesz).

Kiemelte: a turizmus egy olyan fontos szektora a gazdaságnak, amely képes folyamatos növekedést és új munkahelyeket teremteni.

A belföldi idegenforgalmat pedig egyebek mellett a kisebb adók eltörlése, a beruházási engedélyek egyszerűsödése, valamint az arányos családi adózás, továbbá az uniós források átrendezése és a pályázatok gyorsabb elbírálása is segít - fűzte hozzá Horváth László.

Az elnöklő Ujhelyi István ezt követően elnapolta a javaslat csütörtökig tartó általános vitáját.