rss      tw      fb
Keres

Még valami a „buzi-lobbiról”




Olvasom Kulka János bátor levelét. De itt nemcsak homofóbiáról van szó! Arról is szó van, hogy a hatalom egyik képviselője nyíltan igényt formál arra, hogy megmondja, mi az értékes művészet, és mi nem. És amit ő, a társaival együtt, nemzetidegennek, dekadensnek tart (v. ö. „buzi-lobbi”), azt minden módon el kell távolítani, ki kell lökni, ki kell taszítani a kultúrából.


„Fel kell ismerni a helyzetet – mondja Kerényi –, fel kell venni a harcot ez ellen”. A miniszterelnöki megbízott úgy fogalmaz, mintha valami feladatról volna szó, holott ezt a „harcot” már jó ideje elkezdték. Színházak átjátszásával, tehetséges emberek visszaszorításával, új „művészi kánon” erőszakos érvényesítésével.


Szinte látom, ahogy a kormányfő, a kamerák kereszttüzében és gondosan válogatott közönség előtt, maholnap büszkén megnyitja a hazafias keresztény alkotóművészek tárlatát. A bejáratnál két szobor áll majd: egy egészséges, izmos magyar férfi és egy termékenységtől duzzadó, büszke tekintetű magyar nő. És ha ez így megy tovább, biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb megkapjuk a könyvégetést is…