rss      tw      fb
Keres

Jól átvert Orbán Viktor
Van nekem egy kis miniszterelnököm, aki még sohasem hazudott. Mint csillag, megy az égen. Nyugodtan hajthattam hát fejemet álomra, meglepetés (meglepetés hátán) sohasem érhetett. Már több mint négy éve. És akkor egyszerre csak mi történt: kifordult sarkából a világ.


Én birka, gyanútlanul legelészem a sajtóban, és beleütközöm az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletébe a tényleges életfogytiglani börtönbüntetésről. De semmi baj, miniszterelnököm felháborodik és megvéd. Tőle, az igazmondótól tudom: „Úgy tűnik, hogy Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek és áldozatok érdeke elé helyezik.” Hát tényleg fölháborító. Az Európai Unió már azt is meg akarja akadályozni, hogy megvédhessük magunkat a javíthatatlanul elvetemült emberektől? Nagyon jó, hogy miniszterelnököm a kormány nevében visszautasítja a gaz ármányt, és megvédi az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét.


Megnyugszom, és gyanútlanul legelészem tovább, amikor meghallom a Klubrádióban egy jogász fejtegetését az ítéletről. Kiderül, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletéből nem az következik, amit az én miniszterelnököm mondott. Egyáltalán nem helyezik a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek érdekei elé, mert bizony lehetőség van arra, hogy egy elvetemült bűnöző élete végéig börtönben maradjon. A bíróság csak azt írta elő, hogy időnként felül kell vizsgálni, indokolt-e még a fogvatartás. És ha a magyar bíróság indokoltnak találja, nem bocsátja szabadon soha. Jól átvert Orbán Viktor. Most hova gyömöszöljem vissza az ajrópaunióval szemben kibuggyant gyűlöletemet?


Gyanút fogok. Aki egyet hazudik, az többre is képes. Kimászom a világhálóra, hogy megnézzem, ki fia borja ez az Emberi Jogok Európai Bírósága. És mit látok? Hogy semmi köze az Európai Unióhoz. A bíróságot az 1949-ben alakult Európa Tanács hozta létre, miután 1950-ben elfogadta az „Emberi jogok európai egyezményé”-t. Az Európa Tanácshoz bármely európai ország csatlakozhat, amely elfogadja a jogállamiság intézményét és garantálja állampolgárai számára az alapvető szabadság- és emberi jogokat. Ezért is van 47 tagja, és nem 28, mint az Európai Uniónak. Az Európa Tanács nem az Európai Unió intézménye, semmi köze nincs sem az Európai Tanácshoz, sem az Európai Unió Tanácsához. Jogász végzettségű, huszonöt éve a politika csúcsán tüsténkedő miniszterelnököm ezt biztosan tudta. De akkor néhány nappal a választások előtt miért akarta velem elhitetni, hogy az Európai Uniónak része van a – hazudósan előadott – ítéletben? Csak nem azért hazudott, hogy Európa-ellenes indulatokat keltsen bennem, ő pedig Szent Györgyként tündökölhessen, ki az ősakácosban turulhátról szúrja le az európasárkányt?


Itt állok kétségek közt vergődve. Igazmondó miniszterelnökömről kiderült, hogy egyetlen mondatában két vaskos hazugság is van. Nem igaz, hogy a megátalkodott bűnöző nem maradhat élete végéig börtönben, és nem igaz, hogy az Európai Uniónak köze lenne az ügyhöz. Ha ebben az egyben kettőt hazudott, akkor mi lehet a többi mondatában? Mert mondata az van jó sok. Belém nyilall a balsejtelem: ha ilyen a Fideszben a fő igazmondó, milyenek lehetnek a beosztott igazmondók?


És övék az ország.


Hogy fogok ezentúl nyugodtan aludni?