rss      tw      fb
Keres

OGY - LMP: a "toporgás költségvetését" nyújtotta be a kormány

MTI 2010. november 15., hétfő 22:32

Az LMP szerint a kormány a "toporgás költségvetését" nyújtotta be az Országgyűlés elé, vagyis a kabinet jövőre sem kíván szakítani az elmúlt húsz év "felelőtlen és jövőtlen" politikájával - mondta Scheiring Gábor, a párt vezérszónoka hétfőn, a 2011-es büdzsé általános parlamenti vitájában.

Scheiring Gábor hangsúlyozta: a kormány a következő évi költségvetésben "elődeihez hasonlóan lemond a rendszerváltás veszteseiről" és tovább fokozza a "már eddig is tűrhetetlen egyenlőtlenségeket".

Az ellenzéki politikus a büdzsé legnagyobb hibájának nevezte, hogy az "értékelhetetlenül keveset tesz a munkahelyteremtésért, sőt sok esetben éppen az ellen tesz a közösségi szolgáltatások leépítésével".

Az LMP szerint egy legalább 5 százalékpontos járulékcsökkentéssel lehetne a leghatékonyabban növelni a foglalkoztatást, ám a kormány ehelyett fél százalékpontos, "rejtett" járulékemelést tervez - mutatott rá Scheiring Gábor.

Hozzátette: a javaslatban "felelősség helyett időzített bombák, tiszta beszéd helyett trükkök százai, arányosság helyett pedig a társadalom kettészakítása" szerepel, a kormány ezért szerinte így "mindenben hű folytatója az elmúlt húsz év bukott politikájának".

Kaufer Virág, az LMP második vezérszónokaként felszólalva az egészségügyet jelölte meg a jövő évi költségvetés legnagyobb veszteseként.

A politikus szerint a kabinet egyebek mellett az elavult diagnosztikai eszközök cseréjéért, a néhol öt évet is elérő várólisták rövidítéséért, illetve az országot elhagyó orvosok Magyarországon tartásáért sem tesz semmit.

Kiemelte: az egészségügyre fordított támogatás zsugorodását mutatja, hogy a szektorra fordított állami kiadás, GDP-hez viszonyított mértéke az előző évi 4,57 százalékról 4,41 százalékra csökken jövőre.

Kaufer Virág megjegyezte: az egészségügy mellett az oktatást, azon belül az önkormányzati fenntartású iskolákat is nagy veszteség éri 2011-ben, holott szerinte azok támogatásának növelése a munkanélküliség és a szegénység elleni küzdelem legfontosabb eszköze lehetne.

Az LMP a helyi közösségek megerősítésében és érdekérvényesítésében látja a jövőt, a 2011-es büdzsé azonban "keresztbe tesz ennek is", mivel abban a "civileket ellehetetlenítve" megcsapolják a Nemzeti Civil Alapot - fűzte hozzá Kaufer Virág.

Jávor Benedek, a párt utolsó vezérszónoka a zöld gazdaság felé mutató lépések hiányát kifogásolta beszédében.

A kormány fejlesztések helyett 10 milliárdos nagyságrendű forráskivonást tervez a zöldszektorban, így az "elmúlt években fokozatosan kivéreztetett környezetügy jövőre megkapja a kegyelemdöfést" - húzta alá az LMP képviselője.