rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 6. rész (költségvetési vita - Orbán, Matolcsy, ÁSZ, Költségvetési Tanács)

MTI 2010. november 15., hétfő 20:41

Orbán Viktor kormányfő szerint a jövő évi büdzsé a megújulás költségvetése, Matolcsy György szerint pedig a 2011-es költségvetés lehet Magyarország uniós csatlakozása óta az első, amelyben az ország teljesíti a vállalt 3 százalék alatti hiány mértékét. A Költségvetési Tanács elnöke azonban úgy vélekedett: a javaslatban kirajzolódó költségvetési politika egy kockázatos terv. Hétfőn megkezdődött a 2011-es költségvetés tárgyalása az Országgyűlésben.


Orbán Viktor: a jövő évi büdzsé a megújulás költségvetése

A miniszterelnök kifejtette: olyan új költségvetésre van szükség, amely az eddigiektől élesen eltérő filozófiára, az együttműködés gazdaságpolitikájára épül. 2011-ben új alkotmány kell, amely az erős és sikeres Magyarország megteremtését szolgálja. Úttörő adórendszerre van szükség, át kell alakítani az egészségügyet, az oktatást - sorolta.

Mint mondta, Magyarországnak egy éve van arra, hogy kiszabaduljon az államadósság csapdájából.

A kormányfő szerint a 2011. évi költségvetéssel a kormány megállítja az államadósság-növekedést, az új költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése, egy átfogó gazdaságpolitika egyéves, jövő évre eső szakasza.

A kormány ezt a gazdaságpolitikát folytatja majd; a gazdasági növekedéssel emeli a nemzeti össztermék mértékét, a hiányt tartósan 3 százalék alatt tartja és szerkezeti reformokat indít be - emelte ki.

Közölte: ma az államadósságunk meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, minden magyar állampolgár fejenként 2 millió forintnyi terhet cipel a hátán. Hozzátette: 2010-ben 1.200 milliárd forintot meghaladó összeget kellett fordítani adósságkezelésre; adósságszolgálat és adósságtörlesztés nélkül a 2011-es költségvetés nem 3 százalékos hiányt, hanem 0,8 százalékos többletet mutatna.

Matolcsy: egy év van a konszolidációra

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a 2011-es költségvetés lehet Magyarország uniós csatlakozása óta az első, amelyben az ország teljesíti a vállalt 3 százalék alatti hiány mértékét. Leszögezte: egy év alatt meg kell történnie a pénzügyi konszolidációnak, a megújulásnak.

A miniszter a büdzsé sarokszámait ismertetve kiemelte: az eredményszemléletű hiány 2,94 százalék, a pénzforgalmi hiány 2,8 százalék, az elsődleges egyenleg pedig 0,8 százalék lesz.

Elmondta még, hogy a büdzsé három alapfeltételezésre épül: jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos inflációval számol és azzal, hogy "nem romlik a külső világ". Véleménye szerint a büdzsé három fordulatot indít be: az állandóság mértéke jövőre 78 százalék körül szintre csökkenhet; sikerülhet egyszerre bővíteni a fogyasztást, a beruházásokat és a foglalkoztatást; a jövedelemcentralizáció 3 százalékkal csökkenhet, az adócentralizáció pedig 36 százalékra csökken.

Mint mondta, a jövő évi költségvetés három fő eszköze a szigorú költségvetései politika, az adóreform és a szerkezeti reformok.


ÁSZ: az adóbevételek csaknem fele teljesíthető

Domokos László, az ÁSZ elnöke azt mondta: a jövőre tervezett adóbevételek csaknem fele teljesíthető az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint, amely ugyanakkor úgy véli, hogy magas a közepes kockázatú, és kisebb a magas kockázatúnak minősülő adóbevételek összege.

A 2011-es törvényjavaslat jobb mint a tavalyi, de "van amit lehet még rajta javítani" - jelentette ki. Hangsúlyozta: az új adóként tervezett - és egyébként magas kockázatúnak minősített - hitelintézeti járadék és egyéb válságadók átmeneti forrásbővítő hatásának elmúltával, több éves távlatban, a bevételek jelentős növekedésének elmaradása esetén, a kiadások szerkezetének átfogó felülvizsgálata válhat szükségessé.

Költségvetési Tanács: kockázatos a költségvetési politika

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke úgy vélekedett: a költségvetési törvényjavaslatban kirajzolódó költségvetési politika egy kockázatos terv, amelynek esetleges sikertelensége tetemes károkat okozhat.

Kiemelte: a törvényjavaslatban felvázolthoz képest az egyenleg akár a GDP fél százalékával is jobb lehet 2011-ben.

A tanács elnöke azonban kétségét fejezte ki abban a tekintetben, hogy a teljesül a kormány terve, miszerint 400 ezer új munkahely létesül középtávon. Ehelyett csak 100 ezer új munkahellyel számol a Költségvetési Tanács - mondta Kopits György.

Elmondta: a kormány hároméves kitekintésében a Nyugdíjbiztosítási Alap 2011 után is folyamatosan egyensúlyban van, ehhez szükséges a magánnyugdíj-pénztári vagyonokból származó, mintegy 530 milliárd forintos elszámolt bevétel. A kormány a 2011-ben felhasznált 530 milliárd forinton felüli vagyonrészt az államadósság csökkentésére kívánja fordítani - mondta. Nem elképzelhetetlen, hogy 2013 után a költségvetésben tartósan 500 milliárd forint hiány alakulhat ki - emelte ki az elnök.

Szijjártó: a megújulás költségvetése szakít a megszorításokkal

Szijjártó Péter, a bizottságok többségi véleményét ismertetve kiemelte: a jövő évi költségvetés szakít a megszorításokkal, és a családok, a vállalkozások támogatását, a munkahelyteremtést helyezi középpontjába.

Hozzátette: a büdzsé a megújulás költségvetése, amely alkalmas a magyar gazdaság növekedési pályára állítására, így az a térség legversenyképesebbje lehet.

Beszélt arról is: a bizottságok véleménye alapján a költségvetés megfelel a választói akaratnak, mivel azokat a nemzeti ügyeket képviseli, amelyeket a választásokon győztes pártszövetség meghirdetett. Így a gazdasági növekedés beindításán túl biztosítja a szükséges forrásokat a rend megteremtéséhez, az egészségügy megmentéséhez, a szociális biztonság megteremtéséhez, és alkalmas arra, hogy segítse a demokratikus normák helyreállítását - mondta.