rss      tw      fb
Keres

OGY - Költségvetési vita - Lázár: a legfontosabb a 2,8 százalékos hiánycél tartása

MTI 2010. november 15., hétfő 20:22

A 2011-es költségvetés leginkább azt üzeni, hogy a 2,8 százalékos hiánycél tartása a legfontosabb - jelentette ki hétfőn a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában, a parlamentben Lázár János, a Fidesz vezérszónoka.

A szocialista párt az elmúlt nyolc évben Magyarországot Európa hazug emberévé tette, "így nekünk különösen kell ügyelnünk arra, hogy betartsuk azt a hiányt, amit megígérünk" - mondta a Fidesz frakcióvezetője, majd a szocialistákhoz fordulva hangsúlyozta: "mi ebben nem játszhatunk, nem hazudozhatunk, ahogy önök tették". A jelenlegi kormányoldal nem engedheti meg magának, hogy meghamisítsa Magyarország mérlegeit, mint ahogy azt az MSZP többször megtette - fűzte hozzá Lázár János. Álláspontja szerint kiemelten fontos, hogy a hiány és az államadósság csökkenjen.

Ez a büdzsé nem az embereknek fog fájni, ellentétben a szocialisták költségvetéseivel - mondta, megjegyezve, hogy a következő években nehezebb lesz leszakadni, mint felzárkózni, mert a jövő évi büdzsé sokak számára jelent majd védelmet.

Lázár János úgy fogalmazott, a kényszert az MSZP gazdaságpolitikája jelenti, a lehetőség pedig a teljesen új adórendszerben van. Hozzáfűzte, a költségvetésnek az adópolitikával összefüggő lehetőségét a háztartások, a családok és a vállalkozások fogják megérezni.

Hangsúlyozta, az államnak igenis spórolnia kell, és azt magán kell kezdenie.

A frakcióvezető közölte azt is, hogy a következő év tavaszán az állam hozzálát a nagy ellátórendszerek átalakításához, és ez "különleges feladatot ró majd a törvényhozásra is". "Mi úgy szeretnénk átalakítani ezeket az ágazatokat, hogy megnyerjük hozzá a magyar társadalom támogatását" - tette hozzá Lázár János.

A Fidesz másik vezérszónoka, Rogán Antal azt mondta, a 2011-es büdzsének az a feladata, hogy helyreállítsa a magyar gazdaságpolitika és Magyarország hitelességét. A politikus több hiánycélt is felelevenített a szocialista kormányok éveiből: 2004-ben például 5,4 százalékos költségvetési hiányt ígértek, végül azonban 6,4 százalék lett. 2010 első hónapjaiban, május végéig pedig a büdzsében előírt, rendelkezésre álló költségvetési hiány teljes összegét elköltötték - emlékeztetett.

A szocialisták nyolcéves kormányzásának szaldója óriási költségvetési hiány, megnövekedett államadósság és gyakorlatilag nulla százalék érdemi gazdasági bővülés - összegzett Rogán Antal, aki szerint az MSZP sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe hozta az országot növekedés, államadósság, deficit és hitelesség tekintetében a közép-európai versenytársakhoz képest.

Mindezek miatt a 2011-es költségvetésnek a felelősség jegyében kellett elkészülnie - hangsúlyozta a fideszes képviselő.