rss      tw      fb
Keres

OGY - Költségvetési vita - Bizottsági vélemények - Szijjártó: a költségvetés szakít a megszorításokkal

MTI 2010. november 15., hétfő 20:04

A jövő évi büdzsé szakít a megszorításokkal, a családok, a vállalkozások támogatását és a munkahelyteremtést helyezi középpontba - mondta Szijjártó Péter, a költségvetési vita expozéjában a bizottságok többségi véleményét ismertetve hétfőn délután a Parlamentben. A kisebbségi véleményt megfogalmazó ellenzéki képviselők a büdzsé tervezetének bizonytalanságait kifogásolták. Szijjártó Péter kifejtette: a megújulás költségvetése szakít az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikájával, amely az ország eladósodásához vezetett, szakít a család- és munkahely-ellenességgel, valamint az átláthatatlan és a potyautasságot ösztönző adórendszerrel.

Hozzátette: a jövő évi büdzsé alkalmas a magyar gazdaság növekedési pályára állítására, így az a térség legversenyképesebbje lehet.

Beszélt arról: a bizottságok véleménye alapján a költségvetés megfelel a választói akaratnak, mivel azokat a nemzeti ügyeket képviseli, amelyeket a választásokon győztes pártszövetség meghirdetett. A gazdasági növekedés beindításán túl biztosítja a szükséges forrásokat a rend és a szociális biztonság megteremtéséhez, az egészségügy megmentéséhez, és alkalmas, hogy segítse a demokratikus normák helyreállítását - mondta.

Az adóváltozásokról szólva úgy fogalmazott: jövőre eddig példa nélküli mértékben támogatják a családokat, elismerve, hogy a szülőknek van olyan jövedelme, amelyhez "az államnak semmi köze". Az egykulcsos adórendszer ösztönzi a munkavállalást, valamint hogy aki dolgozik, még többet dolgozzon - emelte ki Szijjártó Péter, hozzáfűzve, hogy az új adórendszer egyszerű, arányos és átlátható, szabályait "megéri betartani".

A kormány terveiről szólva elmondta: a kabinet célja, hogy tíz esztendő alatt egymillió új munkahelyet hozzon létre, 2015-re pedig 400 ezerrel emelje a foglalkoztatást.

Azzal kapcsolatban, hogy a számvevőszéki és költségvetési bizottságban többen a kormány távolabbi terveit firtatták, Szijjártó Péter kifejtette: úgy látszik, "azt, hogy idén, jövőre meg utána évben rendben leszünk, mindenki készpénznek veszi".

A válságadókról elmondta: azok három évre szólnak, utána új szabályok lépnek életbe, amelyekről a kormány tárgyalni fog az érintettekkel egy új, arányos közteherviselési modell megvalósítása érdekében.

Szijjártó Péter kitért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) véleményére is. Emlékeztetett: az elmúlt években nem volt arra példa, hogy a jegybank bármely vezetője a szakbizottságban a büdzsé veszélyeire figyelmeztetett volna. Hozzátette: az MNB jelenlegi álláspontja "személyes bosszúsággal volt átitatva", amely szerinte a bankvezetők fizetésének csökkentésből fakadhatott.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatás növelése és a családtámogatás érdekében a kormány csökkentette a társasági adót, megszüntetett számos kisadót, és támogatja a nők részmunkaidős foglalkoztatását, valamint átalakítja a közfoglalkoztatás rendszerét.

Kifejtette, hogy az eddigi közmunka- és közfoglalkoztatási programok "sokszor pénznyelő automataként működtek", átláthatatlanok voltak. A kormány ezért meghirdeti az értékteremtő munkát elismerő Nemzeti Közfoglalkoztatási Programot, amely a többletmunkahelyek létrehozására 64 milliárd forintot biztosít, ezenkívül az önkormányzatoknak 48 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzáfűzte: a költségvetés támogatja a pályakezdők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását is.

A családtámogatási rendszerről elmondta: gyes-re 65 milliárd, gyed-re 99 milliárd forintot fordít a költségvetés.

A rend helyreállítása érdekében a költségvetés megerősíti a rendőrséget, és lehetőséget ad a létszám növelésére. Jövőre 27,5 milliárd forinttal jut több a rendőrségre - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ismertette, hogy a gyógyító-megelőző ellátásokra az idén előirányzottnál 12,5 milliárd forinttal több, összesen 770 milliárd forint jut jövőre, amit év közben további 15 milliárd forinttal lehet kiegészíteni különböző feltételek teljesítése esetén. A háziorvosok rendelkezésére álló forrásokat 3,2 milliárd forinttal, 81 milliárd forintra növelik, és 2 milliárd forinttal nő a mentők támogatása is.

Szijjártó Péter kiemelte: a kormány az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés lehetőségének megteremtésével megszüntette azt a kényszert, hogy az emberek "nyugdíjcélú megtakarításaikat spekuláns üzletemberekre bízzák, hogy ők a saját szerencséjüket a nyugdíjtőzsdén kipróbálják". Elmondta továbbá, hogy a kormány jövőre 128 milliárd forinttal többet költ öregségi nyugdíjra.

A törvénytervezet szerint az önkormányzatok központi költségvetésből származó bevételei 4,7 százalékkal nőnek - hangsúlyozta a politikus. Ahogy azt is, hogy növelik a verseny- és az utánpótlássport támogatását.

A kisebbségi vélemények között Nyikos László, a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöke a Jobbik álláspontját ismertetve elmondta: az adók szerkezetében jelentős változások vannak. Ez ugyan első megközelítésben kedvezőnek mondható, de bizonytalanságot okoz, hogy a válságadók kifutásával hogyan lesz fenntartható a bevételi oldal - hívta fel a figyelmet.

Boldvai László (MSZP) felelőtlennek nevezte a tervezetet, amely a szocialisták álláspontja szerint "törvénytelen államosításra épül". Kifejtette: a javaslatban bizonytalansági tényezők vannak, ilyennek nevezte például a tervezett 3 százalékos gazdasági növekedést - amit szerinte a független szakértők véleménye sem támaszt alá -, és a 3,5 százalékos inflációt.

Vágó Gábor (LMP) azt mondta: a költségvetés csak nyomokban tartalmaz megújulást, abban nincs sem a fenntarthatóságot szolgáló adóreform, sem a humán közszolgáltatásokat megerősítő politika, ahogyan az nem szolgálja az egészségügy vagy az oktatás megerősítését sem.