rss      tw      fb
Keres

OGY - Költségvetési vita - Költségvetési Tanács: kockázatos a költségvetési politika

MTI 2010. november 15., hétfő 19:50

A költségvetési törvényjavaslatban kirajzolódó költségvetési politika egy kockázatos terv, amelynek esetleges sikertelensége tetemes károkat okozhat - mondta Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a 2011-es büdzsé általános vitájában, hétfőn az Országgyűlésben.

Kiemelte: a költségvetési törvényjavaslatban felvázolthoz képest az egyenleg akár a GDP fél százalékával is jobb lehet 2011-ben.

A tanács elnöke azonban kétségét fejezte ki abban a tekintetben, hogy a teljesül a kormány terve, miszerint 400 ezer új munkahely létesül középtávon. Ehelyett csak 100 ezer új munkahellyel számol a Költségvetési Tanács - mondta Kopits György.

Elmondta: a kormány hároméves kitekintésében a Nyugdíjbiztosítási Alap 2011 után is folyamatosan egyensúlyban van, ehhez szükséges a magánnyugdíj-pénztári vagyonokból származó, mintegy 530 milliárd forintos elszámolt bevétel, ami az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők által az állami nyugdíjalapba áthozott rész.

A kormány a 2011-ben felhasznált 530 milliárd forinton felüli vagyonrészt az államadósság csökkentésére kívánja fordítani - mondta. Egyszerre ezzel az összeggel nem lehet folyó nyugdíjkiadásokat finanszírozni, illetve államadósságot csökkenteni. Így nem elképzelhetetlen, hogy 2013 után a költségvetésben tartósan 500 milliárd forint hiány alakulhat ki - húzta alá a Költségvetési Tanács elnöke.

Kopits György kifejtette: a jövő évi költségvetési törvényjavaslat kiemelt prioritásként kezeli a foglakoztatás bővítését és a termelékenység növelését, azonban középtávon mind a költségvetésben, mind a termelékenységben évi 3 százalékpontos bővülést kellene elérni, hogy teljesüljenek ezen a téren a kormány ambiciózus tervei.

Kiemelte: a törvényjavaslatban, illetve a középtávú elképzelésekben azonban nincs jele olyan programoknak, amelyek révén ez a foglalkoztatás-bővülés megvalósulna.

Hozzátette: a személyi jövedelemadóban előrevetített változtatások a magasabb keresetűeket ösztönzik többletmunkára, az alacsonyabb keresetűek esetében nem fejt ki ilyen hatást - mutatott rá. Sőt - tette hozzá -, a bejelentett válságadóknak olyan hatása is lehet, hogy a vállalkozások egy része elhalasztja a beruházását, így a foglalkoztatásnak a kormány által felvázolt bővülése nem elképzelhetetlen, de nem valószínű.

Az egykulcsos adórendszer bevezetése - a nemzetközi példák alapján - több országban sem hozott a foglakoztatásban ugrásszerű növekedést - mondta Kopits György.

Végezetül elmondta: a költségvetési törvényjavaslat nem átlátható, nem tartalmaz kockázatelemzést, még azokat a kormányzati döntéseket sem nevesíti, amelyekre az alappályán maradva számíthatnak majd az adófizetők. Így a Költségvetési Tanács azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még a költségvetés fő számainak elfogadása előtt kérjen a kormánytól olyan költségvetési tervet, amely intézkedésekkel, javaslatokkal támasztja a költségvetési tervszámokat, és a makro mutatókat - emelte ki Kopits György.