rss      tw      fb
Keres

Ismét van kollektív szerződés a pécsi egyetemen

MTI 2010. november 15., hétfő 19:26

Aláírta dolgozói kollektív szerződését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn; a korábbi rektor a klinikai központ kérésére március 31-én mondta fel a mintegy 6500 dolgozót érintő megállapodást.

Illés József, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet titkára az MTI-hez eljuttatott egyetemi közleményben azt írta, a régi kollektív szerződéshez képest elmondható, hogy a juttatások megmaradtak, sőt, "a (...) dokumentum tartalmaz olyan elemeket, melyre minden magyar egészségügyben tevékenykedő intézmény munkaadója és munkavállalója is büszke lehet. Ilyen például az ügyeleti juttatás, melynek mértéke mindenki számára elfogadható". Bódis József rektor a közleményben kitért rá: sosem észlelt olyan igényt a képviseleti szervektől, amelyet lehetetlen lett volna teljesíteni, egyedül a munkaidővel kapcsolatos törvényi szabályozás volt problematikus. Megjegyezte: ezentúl legalább évente aktualizálják a kollektív szerződést.

Kiss György, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: a hétfőn aláírt dokumentum mintegy kilencven százalékban azonos a március végén felmondott szerződéssel. A módosítás elsősorban jogi kérdéseket, valamint a munkakörülményekre (munkaidőre, pótlékrendszerre, ügyeletekre) vonatkozó problémákat tisztázza. Mindez azért is fontos, mert a korábbi szerződés átgondolatlansága miatt több munkaügyi pert is elvesztett a PTE. Kiss György hangsúlyozta: a szűk értelemben vett érdek-képviseleti szervek mellett az egyetem valamennyi kara, gazdasági egységei is segítették a megállapodás megszületését. "Bízunk benne, hogy az intézmény vezetősége a jövőbeni is fontosnak tartja majd a jogszabályi változások érvényesítését, s naprakész lesz a belső szabályozás" - tette hozzá. Gábriel Róbert korábbi rektor a klinikai központ kérésére mondta fel az egyetem mintegy hat és félezer dolgozójának kollektív szerződését március 31-én, mert az abban vállalt kötelezettségek túl nagy anyagi terhet róttak a klinikákra.