rss      tw      fb
Keres

Mórnak sohasem lesz vége!

Kovács Lajos nyugalmazott ezredes szerződését a rendőrség vezetése nem hosszabbította meg, így a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezetén belül működtetett úgynevezett döglött ügyek osztálya az egyik legtapasztaltabb szakemberét veszítette el. Nyilvánvaló, hogy Kovács Lajosnak a móri mészárlás nyomozásáról is leleplező részleteket közlő nemrég megjelent könyve váltotta ki az illetékesek nemtetszését. Annyira, hogy államtitoksértés miatt fel is jelentették kollégájukat. Mint tudjuk az államtitok megsértésére hivatkozással hatékonyan lehet megfélemlíteni azokat, akik közhatalmi szervek bűnös gyakorlatát kívánják kiteregetni.

A móri vérengzés az eddigi legsúlyosabb bűncselekmény volt a magyar bűnügyek között és a magyar igazságszolgáltatás egyik legnagyobb fiaskójává vált. Felelős vezetők a nyomozók, ügyészek és bírák szennyesét azóta is folyamatosan, önfejűen és színvonaltanul igyekeznek tisztára mosni. Mivel Magyarországon nem söpört végig társadalmi felháborodás a jogszolgáltató szervezetek hibái, bűnös mulasztásai és cinikus szerecsenmosdatása láttán, nincs akadálya annak, hogy ismét példát statuáljanak. Mór utóéletének a nyugalmazott ezredessel történtek mellett jellemző epizódja a tényfeltárást és bizonyítást végző elsőfokú ítélet bírájának karrierje. Mielőtt bármilyen vizsgálat, elemzés elkezdődhetett volna, kollégái a Legfelsőbb Bíróságra emelték. Előtte még gyorsan befejezte a nem kevésbé jelentős Kulcsár-pert, majd a törvényi határidőt jócskán túllépve írásba foglalt ítélet csaknem teljes hatályon kívül helyezését és az elsőfokú eljárás megismétlését indítványozta a Fővárosi Fellebviteli Főügyészség. Ez akkor fordulhat elő, ha orvosolhatatlanul súlyos eljárási hibákat követett el az elsőfokú hatóság.

Hiába ígérte meg a rendőrség és az ügyészség vezetője, hogy a móri ügyben elkövetett sorozatos szakmai hibákat feltárják, ma már senki nem hiheti, hogy ez valaha megtörténik. E két karrierből pontosan látszik, milyen reakcióra képesek ma a közhatalom gyakorlására felhatalmazott szervezetek. Nincs okunk azt gondolni, hogy civilizált jogállamban élünk, amíg az állam szervei képtelenek az elkövetett hibákkal való minimális szembenézésre.


Ajánlja az írást másoknak is!