rss      tw      fb
Keres

Ma ne menj haza - kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a program

MTI 2010. november 12., péntek 18:34

Kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött pénteken a Ma ne menj haza című program Budapesten. A rendezvény a hajléktalanság problémájára akarja felhívni a figyelmet.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő négy hajléktalan ember a többi között arról beszélt, hogyan szereznek élelmet, hol laknak, miként kerültek ebbe a helyzetbe, hogyan élik meg a hajléktalanságot. A középkorú nő, Orsolya elmondta, hogy amikor szállóra került, nagyon nehéz volt beilleszkednie, feltalálnia magát. "Lelkileg megrázó" élmény volt, amikor tudatosult benne, hogy hajléktalanná vált, nagyon nehezen dolgozta fel - válaszolta Hajdu Krisztián, a pécsi Támasz Alapítvány szakmai vezetőjének kérdésére, aki a beszélgetést moderálta.

Géza arról mesélt, hogy a hajléktalanszállóról a Margitszigetre költözött ki másodmagával, ahol sokkal jobban érezték magukat. A Dunában tudtak fürdeni, üvegeket gyűjtöttek, de sohasem kéregettek - hangsúlyozta. Majd sikerült munkát találniuk, s mivel fizetésük is volt, tudtak szállást fizetni, de 6 hónap elteltével lejárt a munkaszerződésük. A lakhatás alapvető emberi jog - mondta - és rengeteg üres ingatlan van, ahova be lehetne költöztetni a hajléktalanokat. Véleménye szerint sok hajléktalan ember nem bírja a bezártságot, számukra az lenne a megfelelő, ha sátrakban lakhatnának egy szálló udvarán is akár, és bejárhatnának tisztálkodni.

A középkorú Zoltánt már 7 évesen "kidobták" a szülei az utcára, amikor hazavitték a téli szünetben az intézetből. A metró aluljárójába járt melegedni, vagy a szülei ismerőseinél húzta meg magát, az éjszakát többnyire csavargással töltötte. Úgy tekint a hajléktalanságra, mint ami " nem is vele történik meg, hanem mással". Így túl tudja élni - mondta.

Tibor úgy fogalmazott, hogy "a kezdetekben nagyobb volt az összetartás" a hajléktalanok között. Több hajléktalanról tudja, hogy azért nem mennek be a szállóra, mert megverik vagy kirabolják őket. Üvegszedésből, újságárulásból "tartja el" magát, de bevallása szerint sokszor lopott is.

Az eseményen egyebek mellett a szervező Hajléktalan Közalapítány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Menedékház Alapítvány és a Menhely Alapítvány várta az érdeklődőket, a rendezvényen fellép a Zanzibar, a Mrs. Colombo, a 'Round Nine és a hajléktalan színitársulat, az AHA Színpad.

A rendezvény fő célja felhívni a figyelmet az utcán élő emberek helyzetére és a hajléktalanság problémájának lehetséges megoldásaira.