rss      tw      fb
Keres

Szijjártó: Simor Andrást a sértődöttség vezérli

MTI 2010. november 11., csütörtök 16:38

Simor András jegybankelnököt a kormánnyal szembeni komoly sértődöttség vezérli - így reagált Szijjártó Péter az MNB-elnök által csütörtökön elmondottakra.

A miniszterelnök szóvivője újságíróknak leszögezte: a kormánytól senki ne várjon megszorításokat, a kabinet intézkedéseivel az arányos közteherviselésre, a munkahelyteremtésre és a növekedésre összpontosít.

Szijjártó Péter azt mondta: Simor András a költségvetési szférában meghatározott 2 millió forintos fizetési plafon bevezetése, azaz fizetésének csökkenése miatt személyesen sértődött meg a kormányra.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön egyebek mellett jelezte: a jegybankkal nem konzultált a kormány a 2011. évi költségvetésről.

A miniszterelnök szóvivője a jegybankelnök szavaira reagálva úgy vélekedett: nem csoda, hogy Simor Andrásnak nem tetszik az új magyar adórendszer, mert az a magyar emberek és az ország talpra állásának érdekét szolgálja az off-shore cégek érdekei helyett.

Sajnáljuk, hogy a jegybank nem ért egyet az arányos közteherviselés megvalósításával, márpedig megszorításokat senki ne várjon a nemzeti ügyek kormányától, az emberekről újabb bőrt lehúzni lehetetlen - fogalmazott a szóvivő.

Leszögezte: a kormány nem az előző szocialista kormányok sikertelen és kudarcra ítélt gazdaságpolitikáját kívánja folytatni.

A költségvetésből a strukturális reformokat hiányoló MNB-kritikára azt mondta: nem volt még olyan kormány Magyarországon, amely ilyen rövid idő alatt ilyen komoly reformokat kezdett el, mint az Orbán-kabinet.

Példaként említette a nemzeti együttműködés politikai rendszerének felépítését, azaz azt, hogy jóval kisebb létszámú a kormány, mint korábban, hogy az önkormányzati képviselőtestületek létszámát megfelezték és a maihoz képest fele annyi képviselője lesz az Országgyűlésnek a jövőben.

Mint mondta, komoly gazdasági- és adóreform keretében az eddigi aránytalan, bonyolult adórendszer helyett egyszerű, arányos, családokat, munkát támogató adórendszer jön létre; a kormány megteremtette a lehetőségét annak, hogy a biztonságot jelentő állami nyugdíjrendszerbe térjenek vissza az emberek "nyugdíjtőzsdéről", ahol befizetéseiket kockáztatják.

"Ennél mélyebb és átfogóbb reformokat egyetlen egy kormány sem indított ilyen rövid idő alatt" - közölte Szijjártó Péter.

Arra az MNB-kifogásra, miszerint a jegybankkal a kormány a törvény-előkészítés során nem egyeztet, azt válaszolta: erről a nemzetgazdasági minisztert kellene megkérdezni.

Ismerve a miniszter "alaposságát", Szijjártó Péter nem gondolja azt, hogy Matolcsy György törvényileg nem megalapozottan nyújtotta volna be a költségvetést az Országgyűlésnek.

Az MNB egy másik megállapítására, miszerint különadók és a jövedéki adó emelése inflációnövelő hatású, a szóvivő úgy reagált: ez a "kákán való csomókeresés". Úgy tűnik, hogy a "jegybankelnök a személyes sértődöttségét nem tudta továbbra sem levetkőzni" - fogalmazott.