rss      tw      fb
Keres

Monti és Kossuth




Nem lehetett olcsó a „Pancho-aréna” fölavatási ceremóniája se, mert a tehetségkutatókban sikeres dalnokok immár nem olcsójánosok, Mága Zoltán hegedűvirtuóz pedig végképp nem az. Miután szárazra nyalta a szocik seggét, pár éve célpontot váltott, és nem kevés sikerrel. Hja, a tehetséget meg kell fizetni, még akkor is, ha sokakban e tehetség felől kétségek merülnek föl.


A Pancho-ceremóniának Mága jóvoltából volt egy egészen különleges epizódja. A művész a Monti-csárdást játszotta, a műfaj slágerét, amely történetesen az én családomban is meglehetős népszerűségnek örvend. A csárdás fülbe mászó, közismert („bármelyik prímásnál megrendelhető”) dallamai azonban egy ponton megszakadtak, és olyasvalami épült be a zenébe, ami még sohasem. A Kossuth-nóta. Igen, ez nem vicc. Akinek van füle, hallotta, hogy Mága hegedűjéről a „ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni, éljen a magyar szabadság, éljen a nemzet” szalad le. Hát ez meg hogy?


Van magyarázatom. Mostantól nem is olyan nagy távolságra, bő egy hónap múlva európai parlamenti választások lesznek. A teljesen abszurd felcsúti stadionavatóra, ahol mindenki ott feszített, aki számít (Polt Pétertől Hernádi Zsoltig), a Fidesz firnyákos médiamenedzserei azt találták ki, hogy kéne valami bátorítás a reménybeli szavazóknak, s a legjobb az, ha ezt sztaniolba burkolva kapják meg. A sztaniol Mága volt és a Monti-csárdás. Jellemző a „művészre”, hogy belement az alkuba, holott hitem szerint kevés prímás hagyta volna, hogy belerondítsanak „a Montiba”. Seress Rezső nevezetes haláldalát, a Szomorú vasárnapot se szokás egy versszakkal kibővíteni.



Lézershow a megnyitón – MTI/Beliczay

Ez a trükk jellemző volt az egész ceremóniára. Meg a közönség is. A plagizáló, lebukott „doktor” Schmitt Pál megjelenését, szavait dörgő taps fogadta. Amiképp Mága produkcióját is. Lehet, hogy („a” változat) senki nem volt hajlandó tudomást venni egy csaló piedesztálra emeléséről? Lehet, hogy („b” változat) senkinek nem tűnt fel a Monti-csárdás eltorzítása?


Sajnos, lehet. Itt már minden lehet.