rss      tw      fb
Keres

Mi történt?
A Fidesznek volt üzenete a választás előtt: a folytatás.


Alaptörvényestül, Selmeczi Gabriellástul, köznevelési törvényestül, stadionok tömegével és a nagy, de zseniális hazugsággal: a rezsicsökkentéssel. És „Magyarország jobban teljesít!”


Mit mutatott fel az ellenzék?


Tavaly májusban írtam: „Úgy tűnik, az MSZP-nek még egy választási bukás kell, hogy talán ráébredjen, a demokratikus oldalnak ugyan fontos, de nem egyedüli, és nem főszereplője. Csak a tehetetlenségi erő, a régi aktivisták, a régi, de idővel biológiai okokból csökkenő szavazóbázisa tartja még a felszínen.


Nem képes felfogni, ha 2014-ben a demokrácia szétzúzóit kell legyőzni, ahhoz nem csak a bal- és a liberális oldal balra húzó része szükséges. Nemcsak taktikai megfontolásból. Demokratikus fordulatra van szükség, de Mesterházy baloldali fordulatot vizionál. Természetesen az MSZP vezetésével. Hatalomra tör, miközben kijátssza azt, akivel épp az előbb állapodott meg az együttműködés néhány alapkérdéséről. Ez a küldetéses, élcsapat-mentalitás ismerős valahonnan.”


Idézzük fel, mi is történt: 2012 októberében Bajnai színre lépett. A demokratikus erők összefogását hirdette meg, úgy, hogy a benne résztvevők először is dolgozzák ki együtt azokat az alapokat, amelyekben mindannyian egyetértenek.


No, ez volt az első hiba. Neki már akkor közzé kellett volna tenni az alapelveket.


Nemcsak Orbán Viktor jött rá, hogy a megfontolt, higgadt habitusú Bajnai – bár nem egy népvezér típus – olyan potenciális ellenfél, akivel számolnia kell. (A CÖF ugrott is rögtön.)


Rájött erre Mesterházy is. Még hogy ne ő legyen az élen?! Rögvest elébevágott, és sunyi taktikázásba fogott. Saját egyeztetési akciót kezdeményezett, majd fondorlatos manipulációkkal csőbe húzta a politikai trükközésekben nem járatos Bajnait, aki besétált a csapdába. Innen már csak egy lépés volt a „kinek van nagyobb” című játék. Bajnai már benne volt a csőben, már Mesterházy diktálta, alakította a játékszabályokat. Nagyjából egy év erre a huzakodásra ment rá. Épkézláb, a választók számára is világosan megfogalmazott alternatíva, hívószavak kidolgozására nem jutott idő.


Ehhez a katyvaszhoz csatlakoztak volna, adták volna nevüket ismert, politikailag nem elkötelezett vagy konzervatív személyiségek? A jogállam, a demokratikus köztársaság visszavételére pedig rájuk is szükség lett volna.


Mesterházy megnyerte a taktikai meccset: ő lett a (szétzilált) ellenzék miniszterelnök jelöltje, de eljátszotta az ország számára a demokratikus fordulat lehetőségét.