rss      tw      fb
Keres

Aránypár
Hernádi Zsolt Mol-elnökre rájár a rúd. Azzal vádolják a horvátok, hogy 10 millió euró vesztegetési pénzt adott Sanader egykori horvát kormányfőnek. Tette ezt azért, hogy a Mol a horvát INA olajtársaság irányításában döntő befolyást szerezzen. Nem tudom, hogy ez a „befolyás” hányszor tízmillió euró hasznot jelent a Molnak, illetve a magyar államnak, biztosan sokat, de most nem is ez a kérdés.


A kérdés így szól: ha egy kormányfőt 10 millió euróval lehet megvesztegetni x millió eurós haszon reményében, akkor mennyivel lehet megvesztegetni egy kormányfőt egy 3000 milliárd forintos atomerőmű-szerződés haszna reményében?


Eszembe jut a Tanú egyik jelenete, amikor a bitó árnyékában kiderül, hogy Pelikánt felmentették. „Egy brancs maguk”, mondja a börtönőr. Egy brancs! Ja, az a Kohl írta Orbánnak, barátságáról biztosítva őt, hogy csak így tovább, aki ellen anno vesztegetési pénzek miatt indult eljárás. A Gripen-üggyel meg azért nem foglalkozott a magyar bíróság, mert az ügyészség nem tartott igényt a svéd ügyészség által felkínált (bizonyító erejű?) dokumentumokra. Ki is volt a kormányfőnk a Gripen-döntés idején? És ki volt a főügyész, akinek nem kellettek a dokumentumok?


Szóval sok minden behelyettesíthető! Jó számolást! Esetleg elszámolást? Vagy…