rss      tw      fb
Keres

Új stratégia kell!
Hölgyeim, Uraim!


Az összefogás a kormányváltó pártoknál nem jött össze. Azt talán tudtuk, hogy a kormánypárt nyerésre áll, csak az utolsó napokban tévesztett meg a józan ítélőképesség, és gondoltuk, hogy győzhetünk. Az, hogy ekkora különbséggel győznek, hát erre nem gondolt senki. Csalódottak vagyunk.


Az viszont kétségtelen, ha nem is egyforma esélyek voltak , az egy négyzetméter rendelkezésre állt, ahogy Bajnai úr mondta, és mindenki, ha nem is a lelkiismerete szerint, de szabadon dönthetett. Hogy a lélek szabad volt-e? Erről sokat írtam. Nem lehetett szabad a lélek a fenyegetettség árnyékában azoknál, akik valakik által, ha nem is fizikai értelemben, de fenyegetve érezték magukat.


Pszichológia. A kormánypárt már tizenkét éve kelti a „csak a Fidesz” szindrómát, és ez hatásos. A történelemben található ilyen – közhely –, ismétli önmagát.


A kormányváltók már 2002-ben elveszítették a mostani választást, de akkor még nem tudtak róla. A Fidesz tizenkét évig szisztematikusan építette a szavazótáborát. Sikerült nekik. Orbán 2002-től 2006-ig be sem járt a Parlamentbe. Hagyták, hogy tegye. Ma, aki így tenne, nem kapna fizetést. Orbán kapott.


Sokaknak sok mindenét elvették, de az is pszichológia, hogy a magyarok szemtől szembe nem harcolnak, vagy csak kevesen. Épült egy rendszer, tele joghézagokkal. És a vezetők tudják, hogy amíg ezt meghagyják, addig azok a rétegek, ahol nagy a szegénység, megtalálják az utat, a kerülő utat, és ezzel meg vannak elégedve.


De a baloldalon van egy stratégiai hiba is. Nincs ipari termelés, nincs munkásosztály. A hagyományosan ezt a réteget képviselő baloldal meg van fosztva a választóktól, mert a szegények a baloldaltól nem kérnek semmit, nem bíznak bennük; feleslegesen szeretnénk felemelni őket, ők ezt nem akarják. A vak embert sem lehet erőszakkal átkísérni a másik oldalra, ha nem akar átmenni.


Az is stratégiai hiba, hogy azt hirdettük a többdiplomás értelmiségnek, akik dolgoznak és jól keresnek, hogy elvesszük tőlük a családi adókedvezményt és odaadjuk családi pótlék formájában a szegényeknek. Hát ezek a szegények nem kérnek ebből. Az a kép nem áll össze, hogy hazahívjuk a kint élő fiatalokat – hát úgy tudjuk hazahívni őket, ha megfelelő fizetést kapnak, és mégis azt hirdetjük, hogy elvesszük az itt élő jól keresőktől.


Hölgyeim, Uraim! Más stratégia kell. Más rétegeket kell meggyőzni az igazunkról. A jövő értelmiségét. Akik majd ha jól keresnek, akkor jól is dolgoznak, és felhúzzák a szegényeket. Ha majd nő az ipari termelés, nő a szociális háló is.


Az sem járja, hogy félni kell. Kitől is? Mert van bűnözői réteg, akikről még az sem biztos, hogy bűnözők? Elítélte a bíróság? Kérdem: kiket ítélt el a bíróság? Van róla adat? Akit elítéltek, az nyilatkozhat, hogy ki bűnös és ki nem? Jogállam, amiben élünk? Mint már írtam, érezzük, hogy akit elítéltek bűnöző? Csak gondoljuk, de hiteles vajon az ügyészség?


Szerintem fel kell újra állni. Át kell gondolni sok mindent. De továbbra is össze kell fogni.