rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 8. rész (határozathozatalok)

MTI 2010. november 9., kedd 0:24

Az Országgyűlés hétfőn - a jobbikos képviselők tartózkodása mellett - elfogadta az Európai Unió (EU) és Szerbia közötti társulásról szóló törvényjavaslatot. A képviselők ezután több együttműködési megállapodásról is döntöttek. Vitát egyedül az EU és Izrael közötti társulás ratifikációja váltott ki. Vona Gábor, a Jobbik elnöke agresszornak nevezte a zsidó államot és "holokauszt-iparról" beszélt, aminek következtében az ülésteremben a házbizottság összehívásához vezető szóváltás kezdődött. Pörzse Sándor bekiabálásában "szarháziaknak" nevezte a szocialistákat, majd bocsánatot kért azoktól, akik "nem értenek egyet kijelentésével".

Jóváhagyta a parlament az Európai Unió és Szerbia társulási megállapodását

Az Országgyűlés elfogadta az Európai Unió és Szerbia közötti stabilizációs és társulási megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

A Ház 315 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 43 tartózkodással hozta meg döntését. A kormánypártok mellett az MSZP és az LMP is támogatta az előterjesztést; a Jobbik frakciójának tagjai a nemmel szavazó Murányi Levente és Zakó László kivételével tartózkodtak.

Az Európai Közösségek és tagállamaik, valamint Szerbia közötti stabilizációs és társulási megállapodás az első mérföldköve Szerbia leendő európai integrációjának, azonban nem jelent tagfelvételi kötelezettséget az EU számára.

A megállapodás rögzíti, hogy a társulást egy legfeljebb hatéves átmeneti időszak alatt kell megvalósítani. A megállapodás végrehajtását a Stabilizációs és Társulási Tanács évente felülvizsgálja.

A társulási megállapodás vitájában Németh Zsolt külügyi államtitkár a többi között hangsúlyozta: ígéretes, hogy Szerbiában törvényt alkottak a kulturális autonómiáról, valamint biztatónak nevezte a Magyarország és a Szerbia közötti kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodás megkötését. Hozzátette: az emberi jogok vonatkozásában Szerbiának még vannak feladatai.

Mindezzel összefüggésben azt mondta: a szerződés gyors ratifikációjával Magyarország bátorító üzenet küld Szerbiának, mert így többet lehet elérni, mint "felelőtlen hőbörgéssel".

A jobbikos Novák Előd felszólalásában elmondta: azért nem támogatják a javaslatot, mert Szerbia uniós csatlakozását csak a vajdasági magyarok önrendelkezésének megadásával tartják elképzelhetőnek.

Éles vita az Izraellel való kapcsolatokról

A képviselők egyhangú szavazással fogadták el az Európai Unió és Azerbajdzsán, Grúzia, valamint Moldova és az Orosz Föderáció közötti együttműködési megállapodásról szóló törvényjavaslatot. Ezt követően éles vita robban ki az Európai Közösség és Izrael kapcsolatáról.

Kőszegi Zoltán (Fidesz) felszólalásában még úgy fogalmazott, hogy a megállapodással a gazdasági kapcsolatok mellett a politikai kapcsolatok is megszilárdulhatnak. A "keresztény magyar állam parlamenti képviselőiként kötelességünk, hogy a történelmi zsidó igazság és a történelmi keresztény szeretet együttesen tudjon érvényesülni a világbéke megteremtésében" - fejtette ki.

Vona Gábor (Jobbik) ezzel szemben "agresszor államnak" nevezte Izraelt, amely szerinte a nemzetközi béke legnagyobb akadályozója. A pártelnök szerint a kormánytöbbség valamit el akar titkolni az EU és az Izrael közötti megállapodásból, ennek kiderítése érdekében egy magyar-izraeli kapcsolatokat vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását javasolta.

Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és az ugyancsak jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a vita során egyaránt amellett érvelt, hogy Magyarországnak felül kell vizsgálnia Izraellel való kapcsolatát az ott működő "apartheid" miatt.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a házbizottság összehívását kezdeményezte azt követően, hogy Pörzse Sándor - Bárándy Gergely MSZP-s politikus felszólalása alatti - bekiabálásában "szarháziaknak" nevezte a szocialista képviselőcsoport tagjait.

Bárándy Gergely a bekiabálás alatt Vona Gábor felszólalására reagált. A Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy a "holokausztipar" igazságtalanul vádolja pártját antiszemitizmussal. A szocialista politikus szerint már a "holokauszt relativizálása" is bűncselekménynek minősül, ezért úgy gondolja, Lezsák Sándor akkor járna el helyesen, ha megvizsgálná a Vona Gábor elleni büntetőfeljelentés szükségességét.

Pörzse Sándor ezt követően úgy fogalmazott: elragadtatta magát és elnézést kért az Országgyűléstől, illetve azoktól, akik - mint mondta - nem értenek egyet kijelentésével.

Az Országgyűlés végül 306 igen szavazattal ratifikálta az uniós tagállamok és Izrael közötti társulás létrehozásáról szóló euro-mediterrán megállapodást, amelyre a jobbikos képviselők egyöntetűen nemet mondtak, az LMP 7 politikusa pedig tartózkodott.

Elfogadták az uniós csatlakozással összefüggő törvények módosítását

Elfogadta az Országgyűlés az európai uniós csatlakozással összefüggő törvénymódosításokról, illetve törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló jogszabályt. Az indítvány indoklása szerint a külkereskedelmi engedélyezési eljárásban kivethető bírságra jelenleg nincs törvényi háttér, ezért a külkereskedelmi korlátozásokkal kapcsolatos rendelkezések közé célszerű beilleszteni a bírságfizetésre vonatkozó felhatalmazást. A javaslatot négy frakció támogatta, a szocialista képviselők tartózkodtak.