rss      tw      fb
Keres

Befogott orral?
Kissé már elegem van abból, hogy még a kormányváltókkal szimpatizáló véleménymondók is folyamatosan arról beszélnek, hogy nincs mit tenni, a Kedves Vezető ellen kell protesztszavazatokat leadni. Ennek a leggaládabb példája volt, amikor az egyik csatlakozó fél vezetői azzal parádézták végig a médiát, hogy csak némi tudatmódosító bevétele után tudták elfogadni a megegyezést. Ugyan miből gondolták, hogy a plázastoppos, kolozsvári szavazatokért kuncsorgó tagok mindenkinek maradéktalanul tetszettek?


De van ennél nagyobb baj is. Vajon miért kellene „befogott orral” szavazni arra a tényre, hogy nem az a társadalmi botrány, hogy időnként be kell zárni egy iskolát, mert kevesebb lett a gyerek, hanem az a társadalmi botrány, hogy százezreknek nem jut normális oktatás – és ha így folytatódik, akkor már millióknak sem.


Mert igenis van miért a kormányváltókra szavazni. Nemcsak Európáért – ezt még kevesen érzik, de a hiánya majd egyre inkább meglátszik.


Érdemes a kormányváltókra szavazni, hogy megmaradjon a szabadság, hogy ne az állam uralkodjon a jogon, hanem fordítva.


Kell konkrét példa? Egyetlen vállalkozó sincs biztonságban addig, amíg az állam határozhatja meg, ki mit adhat-vehet, gyárthat. Egyetlen állampolgár sincs biztonságban addig, amíg az eredetileg védelmére hivatott erők egyetlen „megbízható, mert géppel írt” névtelen feljelentés hatására megfektethetik, bilincsbe verhetik akkor is, ha készségesen együttműködött volna.


Ha a falun élők százezreinek nem felel meg, hogy napszámért meg karéj kenyérért dolgozzanak hajnaltól sötétedésig a tőlük elzsarolt földeken új uraiknak, akkor emeljék fel a fejüket, és szavazzanak a kormányváltókra.


De azt is tudnia kell földművesnek és munkásnak, tanárnak és orvosnak, polgármesternek és jegyzőnek, véleménymondónak és csak passzívan szemlélődő állampolgárnak: nincs az az erő – se jobb-, se baloldalon –, aki nélkülük, helyettük megold minden gondot, maradéktalanul teljesít minden óhajt, orvosol minden panaszt. Aki szolgáltató, közösségi társadalmat akar, nem erős, gondoskodó államot, az szavazzon a kormányváltókra!


És az orrát sem kell befognia, még akkor sem, ha mindannyian tudjuk: tökéletes megoldás nem létezik, csak folyamatos és ésszerű vitákban lehet törekedni mindannyiunknak minden nappal egy kicsit jobb életre.