rss      tw      fb
Keres

„Büntetés” Ukrajnáért
Soros öregszik. Mondott egy óriási képtelenséget. Szerinte az amerikai stratégiai olajtartalékok felszabadításával le lehetne törni a kőolajárat, s ezáltal megfegyelmezni az „olajból élő” Oroszországot.


Pro primo. A „felszabadítás” már megtörtént, de olyan szuperminimálfokon, amely semmilyen hatást nem gyakorolhatott a nyersanyag világpiaci árára. Pro secundo. Ha Soros nem tudná, Amerikában még mindig törvény tiltja az energiahordozók exportját, egyszóval mindazok a hírek, hogy az Egyesült Államok „rázúdíthatja” az európai piacra palagáz- és palaolaj-fölöslegét (amely pillanatnyilag még elhanyagolható) nettó ostobaságok. Éspedig azért, mert a Kongresszus határozottan ellene van a fosszilis energiahordozók exportjának, mondván, ha nő a kereslet a világban az amerikai olaj és földgáz iránt, az eleve áremelkedést generál, következésképp az amerikai autós többet fog fizetni a benzinkútnál, mint eddig. Ami tűrhetetlen. Nincs képviselő vagy szenátor, aki ilyesmihez a voksát adná.


Pro tertio. Az oroszok momentán többet árthatnak Amerikának, mint viszont. Közel 140 milliárd dollár értékű államkötvényt (ez hozzávetőleg azonos egy teljes év magyar GDP-jével) parkoltatnak az amerikai jegybankban, amit akármikor kivihetnek és áruba bocsáthatnak. Amerika hitelezői között Oroszország bőven benne van az első tízben. Nem biztos, hogy bölcs dolog ujjat húzni vele.


Sorosnak egyvalamiben föltétlenül igaza van. Annak a lehetőségnek a felvillantásában, hogy ha az orosz oligarchák kénytelenek lesznek – a „befagyasztástól” való félelmükben – a pénzüket kivinni a nyugati bankokból (London, mint pénzügyi központ, reszket emiatt), akkor majd odahaza fektetik be a tőkéjüket, azaz a szankciók bővítése mellett lobbizó Obama akarva-akaratlan Putyin kezére játszik. (Ad notam: van persze hová vinni a pénzt, például ázsiai offshore bankokba. Akad belőlük elég.)


Végül essék szó arról, hogy noha az Egyesült Államok szíve az új Ukrajnáért dobog, nyilvánossá vált, hogy Kijev 150 millió (nem milliárd, millió) dollár készpénzsegélyt kap Amerikától, amivel, tisztesség ne essék szólva, kitörölheti… Igaz, ehhez még 1 milliárd dollár hitelgarancia társul, de ez is aprópénz ahhoz képest, amennyit az ukránok már meglévő tartozásaik törlesztéséhez az uniótól, a Világbanktól és az IMF-től kénytelenek lesznek fölvenni. (Az összeg hasonló ahhoz, mint amelyet a Gyurcsány-kormány vett fel 2008-ban.) Az amerikaiak nagyvonalúsága közmondásos. Világosan emlékszem rá, mennyit vártunk mi, magyarok, 1989-ben a Budapestre látogató George Bush elnöktől, aki jött, ünnepeltette magát, majd fölkínált pár tízmillió dollárt ilyen-olyan célokra. Akkor éppen 20 milliárddal tartoztunk a nyugati hitelezőinknek.