rss      tw      fb
Keres

Ritka történelmi pillanat
Ritka történelmi pillanat, amikor a regnáló hatalom dönthet egy kialakult konfliktus megoldásáról.


56 októberében jó szándékú és kevésbé jó akaratú emberek vonulnak a rádió épületéhez, követelik a 12 pont beolvasását. A rádió védői, alkalmazottjai erre nem adnak lehetőséget, az idő telik, a feszültség fokozódik, mikor, ki, honnan, de leadja az első lövést, elszabadul a pokol.


Gondolom, amikor megjelentek a tüntetők, akkor égtek a telefonvonalak, a rádió alkalmazottjai hívták a főnököt, ő hívta a főnökét, az is hívta a főnökét stb. stb., és egyik főnöknek sem volt a pucájában annyi vér, hogy azt mondja: „Semmi gond, olvassák be a 12 pontot, megyek, 15 perc múlva ott vagyok, és tételesen cáfolom a pontok, a követelések realitását.”


2006 szeptemberében jó szándékú és kevésbé jó akaratú emberek az MTV-hez vonulnak és kérik követeléseik beolvasását. A tv alkalmazottjai erre nem adnak lehetőséget, az idő telik, a feszültség fokozódik, elszabadul a pokol.


Gondolom, amikor megjelentek a tüntetők, akkor égtek a telefonvonalak, a tv alkalmazottjai hívták a főnököt, ő hívta a főnökét, az is hívta a főnökét stb. stb., és egyik főnöknek sem volt a pucájában annyi vér, hogy azt mondja: „Semmi gond, olvassák be a követeléseiket, megyek, 15 perc múlva ott vagyok, és tételesen cáfolom követeléseik realitását.”


Nem, mindkét esetben a főnökök hallgatnak, kussolnak, és a politikai helyzet megoldását áthárítják a rendfenntartók hatáskörébe.


Mibe került az országnak a hatalom fenti két döntése, nem taglalom, tudja mindenki.


Számomra a tanulság:


A mindenkori hatalomnak minden esetben keresnie kell a kompromisszumot, és csak ő képes erre, ő teheti meg, a nép dolga, hogy tiltakozzon a regnáló hatalom ellen, ha nem tetszik neki valami.


Írom mindezt azért, hogy felhívjam a regnáló és a leendő hatalom figyelmét arra, hogy a „NEM” válasz nem válasz a nép (legyen az pár ezer ember) követelésére.