rss      tw      fb
Keres

Zsidózó videó a youtube-on

Ismét ímélben terjed egy zsidózás.

Első rész

Első fejezet
A youtube-on látható felvétel tartalma: a Bajcsy-Andrássy sarkán álldogáló (valószínűleg kissé italos) férfiú a Jobbik ünnepségének odaszűrődő hangjait hallgatja (éppen a Székely himnuszt) hasonszőrű társaival egyetemben. És mondja a hülyeségeit. Majd a hangadó részeg ráordít egy férfira, hogy húzzon el, ha délvidéki. Az előzményeket nem tudjuk. Azt sem, hogy az elzavart ember hogy került oda, mit mondott nekik (talán pénzt kért?), és főként nem, hogy valóban délvidéki-e.
Ettől még tény, hogy a spicces férfiú délvidékiként zavarja el.

Második fejezet
Folytatódik a beszélgetés, sűrű vágások közepette. Mi közben nem őket, hanem egy parkoló autó oldalát látjuk. Egyszer csak felharsan a hangadó részeg kiáltása: „Zsidó, gyere át a zebrán. Jó! Mozogjál.”
A képen még mindig a parkoló autót látjuk, csak a részeg hangját halljuk.
És hallunk egy vágást (a háttérben a Székely himnuszon megállapítható a vágás).

Harmadik fejezet
Újra az italos: „Tesó, nem zavar, hogy itt emberek állnak? Vigyázzba?”
Közben egy férfi átért a zebrán, és megérkezik a részegek mellé. Látjuk, hogy jön, azt már nem, hogy megérkezik a járdára (végig az autó oldalát látjuk), ráordít a részegekre. A kamera csak akkor fordul feléjük, amikor meg is üti őket. Majd „a fasiszta kurva anyátok” felkiáltással távozik.

Negyedik fejezet
Legalábbis azt hiszi, hogy távozhat. Mert hirtelen mellette terem két rendőr (közben a részeg azon sopánkodik, hogy „Ez Magyarország”). A verekedő férfi azt mondja a rendőröknek: „Ő kötött belém, uram. Hogy én miért nem álltam meg. A mozgásomban korlátozott.”
Közben odalép melléjük a részeg, közli a rendőrökkel, hogy bejelentést akar tenni. „Mert azt mondta, hogy fasiszta.”
Rendőr a verekedőhöz: „Mondta, hogy fasiszta?”
Verekedő: „Hát meg se szólaltam, uram.”

Második rész.

Itt a verekedő elköveti azt a hibát, hogy szökni próbál. A rendőröknek ettől valószínűleg beindul a feltételes reflexük, aki menekül, az a bűnös, elkapják, földre teperik. Ordít, szidja a rendőröket, bizonygatja, hogy meg se szólalt. Közben a részeg szóba elegyedik egy harmadik rendőrrel, megtudjuk, hogy ő „katonai őrnagy”, akinek „kellemetlen, hogy egy magyar gyűlésen vagyok, és pofánvernek”

Vágás.

Gyűlik a jobbikos tömeg. Az egyik szerint a rendőrök „komcsit fogtak”.

A tömegből, igaz magyar módra, röpköd a komcsizás, a bazdmegelés meg a kurvaanyázás. Lincselhetnékjük van. De a rendőrök már elvégezték helyettük a munkát, és hamarosan elszállítják a verekedő férfit.

Ami igaz
Valóságosak a részegek, valóságos a részeg „őrnagy” zsidózása, valóságos a verekedés, valóságos a rendőrök balfogása – bár gondoljunk bele, ha két rendőr megérkezik egy utcai konfliktus tisztázásra, és a felek egyike szökni próbál, mi mást tehetnének, mint hogy a nyomába erednek, és ahogy tudják, megállítják –, valóságos a jobbikos tömeg őrjöngése.

És ami nem
Egy dolog nem valóságos: hogy a zsidózásnak és a verekedő férfinak köze volt egymáshoz.
Mint említettem, van egy vágás a zsidózás és a férfi felbukkanása közt a zebrán. Tehát a zsidózás és a később verekedő férfi megjelenése egymásra van vágva.
És maga a férfi sem azt mondja a rendőröknek, hogy azért ütött, mert lezsidózták. Azért ütött, mert rászóltak: „Tesó, nem zavar, hogy itt emberek állnak? Vigyázzba?” És ezzel „A mozgásomban korlátozott.”

Tehát a balhé nem a zsidózás miatt tört ki, bármennyire is ezt szeretnék sugallni a felvétel készítői (a felvételt a mandiner.hu munkatársai készítették).

És bármennyire szívesen szeretnék ezt sokan elhinni. (A levél, amelynek kíséretében kaptam a videót: „A tegnapi március 15-i Jobbik rendezvényen egy járókelőt folyamatosan lezsidóztak. Mint hallható és látható a felvételen. A Jobbik gyűlésén megjelentek száma a Fidesz-nagygyűlésen megjelentek számával vetekszik. Az érintett nem bírta tovább és nem viselte el, hogy folyamatosan megalázzák, orrba vágta a zsidózót. Erre rendőrt hívott - majd a sértettet teperték le a földre és vették őrizetbe.”)

Így készülnek és így terjednek a rémhírek. Jobbról-balról.

Az viszont nem rémhír, hanem tény, hogy ma, ahogy már évek óta, szabad az utcán zsidózni. És szabad nagygyűlésen is. Büntetlenül.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

(Mihancsik Zsófia)