rss      tw      fb
Keres

Ünneprontó „ünnepi” kortesbeszéd




A miniszterelnök március 15-i beszédének irredenta bevezetője a lengyel himnuszból idézett mondattal kezdődött. „Nincs még veszve Lengyelország, még mi meg nem haltunk, hogyha földünk elrabolták, visszaszerzi kardunk.”


Híveinek szóló, hibátlanul felolvasott beszéde a kormányt dicsőítette, amely egy önigazolási kísérlet volt. Kiviláglott, hogy nincs tisztában a szűkölködők sanyarú helyzetével, kormánya teljesítményével.


„…Eltörölték a földesúri adókat, a dézsmát, a robotot. A Nemzeti dalban nem mutatna jól az a szó, hogy rezsicsökkentés.” Bizarr lenne, de Orbán böszmeségét meg sem közelítené!


A rezsicsökkentéssel nem oldódnak meg az éhezők, nélkülözők legsúlyosabb gondjai, akiknek boldogulását brutális adóemelésekkel nehezítették, miközben a gazdag családoknak biztosítottak jelentős kedvezményeket. Tisztességesebb lenne az élelmiszereket sújtó brutális adók megszüntetése! A rezsicsökkentés mutatvánnyal csak sikertelen gazdaságpolitikájukat leplezik!


Érdemes összehasonlítani Orbán demagóg, frázisokkal megspékelt beszédét azzal a nagy ívű programbeszéddel, aminek rosszindulatúan kiollózott mondataival sikerült Gyurcsány Ferencet megbuktatni és hazánkat a lejtő szélére juttatni. Néhány jellemző mondat:


„…viszonylag gyorsan helyreállítjuk az államháztartás külső és belső egyensúlyát”.


„Hogy azok, akik többes tisztséget viselnek, mert otthon képviselők, polgármesterek, közgyűlési elnökök és országgyűlési képviselők, mind a két helyről kapnak különböző ellátásokat, helyenként ugyanazért a jogcímért kapnak többszörös ellátást, hogy ezeket kezdjük el a rendszerből kipucolni!”


„A miniszteri kabineteknek a fő funkciója mostantól kezdve a szakmapolitikai elemzés, stratégiai tervezés, koncepcióalkotás…”


„Megalakul a Nemzeti Fejlesztési Tanács, amelyben a legfontosabb ágazatok kormányzati képviselői ott ülnek… élére világot látott, versenyszférából jövő embert fogunk hozni, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget jelenti… Létre fog jönni… az állami reformbizottság. Ez az a testület, amely az egész államszervezeti és államműködésnek a reformját folyamatosan előkészíti koncepcionálja, összehangolja”.


„Egy egységes, horizontálisan is harmonizált, integrált funkciókat ellátni képes kormányzás jöjjön létre… Ne azok kapjanak többet, akiknek egyébként is több van, mert a teljes ártámogatási rendszer például ezt eredményezi”.


Ez a beszéd nem tapossa sárba a politikai ellenfeleket, nem magamutogató, frázisokkal teletűzdelt narcisztikus ömlengés! Ezzel a beszéddel választást lehetett volna nyerni! Nem véletlen, hogy a miniszterelnök egyetlen kihívójával sem mer nyilvános vitára kiállni! Hajrá demokrácia, hajrá demokraták!