rss      tw      fb
Keres

Ukrán válság - Kerry: a külföld nem fogja elismerni a krími népszavazást - ÖSSZEFOGLALÓ


MTI 2014. március 14., péntek 20:02

„Konstruktív", de kézzelfogható eredmény nélküli tárgyalást tartott pénteken Londonban az ukrajnai válságról John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az ukrán alkotmánybíróság jogellenesnek minősítette a vasárnapra kitűzött krími népszavazást, az EU-országok diplomatái pedig az uniós szankcióval sújtandó orosz illetékesek névsorának összeállításán dolgoztak.

A nemzetközi közösség nem fogja elismerni a Krím félsziget hovatartozásáról tartandó népszavazást, mert az ellentétes az ukrán alkotmánnyal - mondta az amerikai külügyminiszter az orosz kollégájával folytatott tárgyalások után. John Kerry elmondta: azt javasolta Szergej Lavrovnak, hogy vonják vissza az orosz csapatokat „arra az időre, amíg a diplomácia dolgozik”. Kerry egyértelműen közölte: „következményei lesznek", ha Oroszország nem módosítja Ukrajnával kapcsolatos irányvonalát.

Oroszország egyelőre nem döntött arról, hogy milyen ellenlépéseket tenne nemzetközi szankciók esetén - mondta az orosz külügyminiszter, aki a tervezettnél több órával hosszabb, csaknem hatórás tárgyalás kimenetelét úgy foglalta össze, hogy „továbbra sem azonosak a nézetek” a megoldást illetően. Lavrov azt hangoztatta, hogy Oroszország nem tervez katonai intervenciót Kelet-Ukrajnában, kifejtette ugyanakkor, hogy a Krím félsziget „sokkal fontosabb Oroszország számára, mint a Falkland-szigetek Nagy-Britannia számára”.

Az EU-országok diplomatái uniós szankcióval sújtandó orosz illetékesek névsorának összeállításán dolgoztak pénteken, készülve arra, hogy vasárnap minden jel szerint megtartják a Krímben az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazást - erősítette meg egy neve mellőzését kérő brüsszeli forrás.

A Bild című német lap brüsszeli és washingtoni diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, Washington és Brüsszel már a krími népszavazás másnapján kitiltja majd többek között Szergej Ivanovot, a Kreml hivatalvezetőjét, Szergej Sojgu védelmi minisztert, Alekszandr Bortnyikovot, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőjét és Nyikolaj Patrusevet, a nemzetbiztonsági tanács titkárát. A listára - amelyet John Kerry és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője irányításával állítottak össze - Putyin közvetlen környezetének nyolc tagja mellett felkerült még a Gazprom gázipari társaság és a Rosznyeft olajvállalat vezetője, továbbá a Fekete-tengeri Flotta parancsnoka és a RIA Novosztyi hírügynökség helyébe lépett Oroszország Ma nevű médiaholding vezetője is.

Ukrajna szempontjából rendkívül fontosnak nevezte Pavlo Petrenko ukrán igazságügyi miniszter pénteken azt, hogy a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította Oroszországot: tartózkodjon az emberi jogokat sértő lépésektől, különösen a katonai akcióktól Ukrajnában. A miniszter rámutatott arra, hogy már nemzetközi igazságszolgáltatási intézményekben is elismerik az alapvető emberi jogok Oroszország által való „durva megsértését” Ukrajnában.

A kelet-ukrajnai Donyeck vezetése nyilatkozatban állt ki pénteken Ukrajna egysége és oszthatatlansága mellett azután, hogy előző este az ország egységéért demonstrálókra oroszbarát szélsőségesek támadtak, s az összecsapásban életét vesztette a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt egyik helyi aktivistája.

Moszkva szerint az események arról tanúskodnak, hogy a kijevi hatalom nem képes ellenőrzése alatt tartani a helyzetet az országban. „Oroszország tisztában van azzal, hogy felelősséget visel az ukrajnai honfitársak és polgártársak életéért, és jogot formál arra, hogy oltalmába vegye az embereket” - olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

Az orosz kormány azzal a kéréssel fordult az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ), hogy küldjön megfigyelőket a vasárnapi krími népszavazásra, amely a Kreml álláspontja szerint „abszolút törvényes és teljes mértékben kifejezi a Krímben élő népek akaratát”.

Orosz haditechnikát szállító vasúti szerelvény indult útnak a Krím belsejébe a félsziget keleti részén fekvő Kercs városából - jelentette reggel az ukrán média. Az UNIAN hírügynökség szerint az észak-krími Dzsankojban is katonai konvojt láttak elhaladni.

Az Aeroflot és a Transzaero orosz légitársaságok járatai csütörtöktől a moszkvai hatóságok ajánlása nyomán megváltoztatták útvonalukat: megkerülik Ukrajna légterét - írta a Travel.ru orosz hírportál.

Ukrajna keleti országrészében folytatja a katonai tevékenységek megfigyelését az EBESZ tagországainak megfigyelőcsoportja - tájékoztatta Ács Gábor, a csoport vezetője pénteken az MTI-t. Az alezredes elmondta: ennek érdekében csütörtökön találkoztak a - csoport vezetője által közelebbről meg nem nevezett - helyi vezetés, köztük a civil, katonai és félkatonai szervek képviselőivel.

A vasárnapi krími népszavazás bojkottálását és a NATO beavatkozását kérte a francia hírügynökségnek adott csütörtöki interjúban a tatár kisebbség vezetője, Musztafa Dzsemiljev, aki szerint eddig nem láttak „semmi komoly intézkedést a Nyugat részéről”. A Krím félsziget szakadár, oroszbarát miniszterelnöke ellenben szimferopoli sajtóértekezletén felszólította Kelet-Ukrajna többi, többségében orosz ajkú megyéjét, hogy ők is tartsanak népszavazást Oroszországhoz való csatlakozásukról.

Beregszász nyugalmának, stabilitásának és nemzetiségi békéjének közös biztosításáról fogadtak el egyetértési memorandumot a városban működő politikai pártok és civil szervezetek, köztük az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

Beadványban fordultak Ungváron Valerij Luncsenkóhoz, Kárpátalja kormányzójához az ukrán hadseregbe jelentkező helyi önkéntesek, katonai kiképzésük haladéktalan megszervezését kérve.