rss      tw      fb
Keres

Visszahívni a kivándoroltakat?
Egyre csak hallani demokrata politikusoktól a jó, de kissé naiv és/vagy populista szöveget. Hogy a kivándorlás lenullázása egy új kormány óriási kormányzási képességét feltételezi. Az már, hogy vissza is jöjjenek, akik elmentek – na ehhez inkább nem fűzök véleményt. Inkább csak annyit: ideje egy rövid időre elgondolkodni, mi is történt, mert úgy tűnik „profi” politikusok sem érzik át mi a valós helyzet.


Hogy egyszerűbb legyen megérteni: aki kiment, és itt hagyta eddigi életét, házát, terveit, barátait, hazáját, emlékeit és mindezeket kényszerből képes volt elengedni, megbirkózni vele azért, hogy élni tudja az életet, munkát talált és ki is vitte a családját... ha eddig nem elég: aki beiskolázta a gyermekét ott, ahol szabadon véleményt nyilváníthat, ahol kimehet kerékpározni, mert van út hozzá és közbiztonság, ott ahol nem a lyukas utakat, a szemetes környezetet kell minden nap lássa, ott, ahol nem annak alapján nevezik meg a lakóterület tervezett becsatornázásának határát, hogy melyik helyi kiskirály kertjéig tart, nem aszerint értékelik az embert, hogy kinek a fia... na az az ember nem fog visszajönni egyhamar.


A kivándorlás alapja főként gazdasági, de ahhoz, hogy vissza is jöjjön valaki, már több kell, mint a gazdaság felpörgetése. Ez el lett kúrva. Nem kicsit. Már megint, ahogy sokszor a magyar történelemben. Ennyi. Fel kell fogni. Legalább a „profi” politikusoknak azt, hogy mi történt, hogy ők mire képesek és mire nem. Maximum a kivándorlási hullám megállítására. Ez lehet reális cél. Az is kétharmaddal, egy normális ellenzék mellett, aminek a lehetősége ... Szóval ne verjük egymást át már megint, unos-untalan!