rss      tw      fb
Keres

Németh Lászlóné: 21 milliárd forint értékben közel 500 projekt fejeződött be Egerben az elmúlt uniós pénzügyi ciklusban


MTI 2014. március 7., péntek 19:06

Az Európai Unió 2007-2013-as pénzügyi ciklusában mintegy 21 milliárd forint értékben közel 500 projekt fejeződött be Egerben - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Egerben.

A tárcavezető egri választókerületi polgármesterek, a gazdasági élet szereplői előtt arról beszélt, hogy a hét legnagyobb, kiemelt egri projekt közül három a belváros rekonstrukcióját, a vár turisztikai fejlesztését, valamint az Érseki Palota kulturális és turisztikai funkcióinak bővítését célozza. Ezek közel 6 milliárd forint uniós forrásból valósulnak meg.

Elmondta: a turisztikai fejlesztések mellett fontos cél a helyi vállalkozások fejlesztése, valamint a munkahelyteremtés is. Az egri mikrovállalkozások támogatott pályázatainak aránya közel 41 százalék, tíz százalékkal magasabb az országos átlagnál - tette hozzá.

Németh Lászlóné emlékeztetett, hogy a megyében számos útfelújítás is kezdetét vette. Megkezdődött a 33-as főút Heves megyei, mintegy 33 kilométeres szakaszának felújítása, és zajlik a 21-es főút kétszer két sávra történő kapacitásbővítése is 5,5 kilométeren.

A miniszter a gazdasági fórumot követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban az ország rendelkezésére álló uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fogják fordítani. Kitért arra, hogy egyszerűsíteni szeretnék az uniós pénzekhez való hozzáférést, hogy a források hatékonyabban hasznosulhassanak.

A rezsicsökkentésről szólva Németh Lászlóné azt emelte ki, hogy a kormány eddigi lépéseivel a folyamat fenntarthatóságát erősítette. A cél, hogy megtalálják azt az „ideális pontot", ahol a szolgáltatások díjai a keresetekhez lesznek igazítva - mondta.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, az egri választókerület Fidesz-KDNP jelöltje a sajtótájékoztatón a választókerületben szétküldött véleménykérő levelek kiértékeléséről beszélt. Elmondta: több mint 40 ezer levelet küldtek ki, ebből 9427 érkezett vissza. A válaszokból egyebek mellett kiderült, hogy az emberek fontosnak tartják a munkahelyteremtést, a kis- és középvállalkozások támogatását, a közbiztonság és az egészségügy helyzetének javítását. A válaszadók szerint folytatni kell a rezsicsökkentést - tette hozzá Nyitrai Zsolt.