rss      tw      fb
Keres

Zuschlag-interjú - Tóbiás: nem a szocialista párt dolga a Zuschlag-ügy


MTI 2014. március 7., péntek 19:04

Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint nem a szocialista párt feladata a Zuschlag-ügy, hiszen a volt szocialista politikust éppen a baloldali kormány alatt ítélték el, hanem például az ügyészségé. Tóbiás József erről péntek délután beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

A felvételről lejátszott interjúban Tóbiás József úgy vélte, hogy a Fidesz „konzervügyeket” próbál meg felmelegíteni.

„Ez mind arra szolgál, hogy a valós értékelésekről, társadalmi folyamatokról elterelje a figyelmet” - tette hozzá arra a sajtóhírre reagálva, amely szerint Zuschlag János 50 millió forintot kapott annak idején azért, hogy ne induljon újra országgyűlési képviselőként.

A képviselő szerint gyanús, hogy éppen három héttel a választások előtt „melegítik fel” ezt a témát, és emlékeztetett arra, hogy Zuschlag János már 2004-ben kilépett a szocialista pártból.

„Az ügyészség végezze el a munkáját, és ha ez megvan, a bírósági tárgyaláson ki fog derülni az igazság” - mondta, hozzáfűzve: azt azonban ne várják tőlük, hogy megoldjanak egy olyan ügyet, amelyre az MSZP kormányzása idején derült fény.

Tóbiás József elmondta azt is, hogy az ügy lezárása, Zuschlag elítélése is azért sikerülhetett, mert akkoriban még lehetett ellenőrizni a hatalmat, ami viszont a mostani kormányra nem igaz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mind a Simon-, mind a Zuschlag-ügyben az érintettek vállalták a felelősséget, elhagyták a pártot, lemondtak tisztségeikről és állnak a vizsgálat elé.

Tóbiás József szerint ezek az ügyek csak arra jók, hogy ne a lényegről, a munkahelyekről, az oktatásról és a „rezsiharc bukásáról” beszéljenek.

Zuschlag János volt MSZP-s képviselő a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúban azt állította, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. A szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélt, a börtönből tavaly szabadult egykori politikus azt is mondta, hogy nem ő, hanem ügyvédje fizetett kárenyhítésként ötvenmillió forintot büntetőügyében.

A gazdasági újság honlapján is olvasható interjúban Zuschlag János kijelentette, miután 2004-ben lemondott az országgyűlési képviselőségéről, majd 2006-ban képviselőjelöltnek választották a kiskunhalasi MSZP-ben, „rosszul lett a teljes pártvezetés, hiszen mindenki azt hitte, el fogok tűnni”. Azt állította, megállapodott Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szilvásy György vezető szocialista politikusokkal, hogy visszalép, és „kaptam ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban (...) A pénz az MSZP-től jött, nyilván a központi széfből. A székházban adta át valamelyik titkárnő” - jelentette ki.

Az interjúban Zuschlag János arról is beszélt, hogy amikor a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumban ő „intézte” a pályázati ügyeket, volt olyan pályázat, amelynek nyernie kellett, és erről a miniszter is tudott.

Budai Bernadett, az MSZP-szóvivője erre reagálva azt mondta, hogy Zuschlag Jánosnak egyetlen szava sem igaz.