rss      tw      fb
Keres

Választás 2014 - a XII. kerületi önkormányzet szerint Bauer Tamás mindenkivel szembefordult a Hegyvidéken


MTI 2014. március 7., péntek 16:56

A hegyvidéki önkormányzat szerint Bauer Tamás, a baloldali összefogás jelöltje mindenkivel szembefordult, amikor nem írta alá a választási etikai kódexet.

A kerület pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hagyománynak számít a Hegyvidéken, hogy a választásokkor jelöltállításra jogosult pártok etikai kódexet írnak alá. Ennek az a célja, hogy minden jelölt egyenlő arányban használhassa a plakátragasztásnál, az önkormányzat által biztosított felületeket, valamint a helyi újságban és televízióban is egyenlő arányban szerepelhessenek. A kódex aláírói azt is vállalják, hogy egymást nem rágalmazzák, sértegetik a kampányban, egymás plakátjait nem rongálják meg és egymás plakáthelyeit nem ragasztják össze saját politikai üzeneteikkel, illetve választások után eltakarítják a már aktualitásukat vesztett politikai hirdetéseket.

Az önkormányzat jelezte: az elmúlt 16 évben nem fordult elő, hogy valaki megtagadta volna az etikai kódex aláírását, azonban Bauer Tamás - aki az MSZP, a DK, az Együtt, a Korszakváltók Pártja, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Liberális Párt jelöltje - pénteken kioktatta a kódex aláírására összegyűlt jelölteket, hogy a Fidesz képmutató politikája miatt nem hajlandó aláírni a dokumentumot. Ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy ő szabadon plakátozhasson, megkötések nélkül a választókerületben - tették hozzá.

A közlemény szerint az ellenzéki politikus „spontán, szabotázsjellegű akciójával” hamar egyedül maradt, ugyanis a választási kerületben jelöltet állító Független Kisgazda Párt, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, a Negyedik Köztársaság Párt, A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, valamint a Jobbik képviselői úgy szavaztak, hogy az eredetileg Bauernek fönntartott plakáthelyeket és sajtó megjelenéseket azok a pártok osszák fel egymás közt, akik aláírják a helyi választás etikai rendjét szabályozó kódexet.

Az önkormányzat külön érdekességnek nevezte, hogy a XII. kerületben egy olyan jelölt van, aki két hete bármiféle engedély vagy jóváhagyás nélkül ragasztgatja saját plakátjait, mégpedig pont Bauer Tamás.

Az ellenzéki képviselő-jelölt előzőleg sajtótájékoztatón közölte, hogy nem írta alá a választási etikai kódexet a főváros 3-as számú választókerületében, amit az esélyegyenlőség hiányával indokolt. Álláspontja szerint a plakáthelyek használata, választási reklámoknak a helyi újságban, tévében való közzététele nem tehető függővé attól, hogy aláírja-e a választási etikai kódexet, ezért jogorvoslatot kér.