rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 03. 16.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból-interjúiból


FÓKUSZBAN:

2010. március 14.

Bod Tamás: ’Ne sajátítsák ki a gyászunkat !’
168 Óra online

„Nem jött el az előre beharangozott Pörzse Sándor, és a rasszista felhangok is elmaradtak vasárnap délelőtt azon a tiltakozó demonstráción Békésen, amelyet a Jobbik szervezett a keddről szerdára virradóan brutálisan meggyilkolt idős asszony emlékére.
Békésen jelentős roma etnikum él, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy külön városrészük van, amit ’Párizsnak’ neveznek. Azonban a gyanúsított származása és nevelkedése nem illik a rasszista logikába. Surman Zoltán, a helyi roma közösség tagja a 168ora.hu érdeklődésére elmondta, az előzetesben lévő fiatalember apja ’fél cigány,’ míg anyja ’magyar.’ A gyanúsított nem a békési roma közösségen belül nőtt fel, így bajosan lehetne rásütni ’cigánybűnöző’ bélyegét.
Mindezek ellenére vasárnap délelőttre, a Jobbik helyi szervezete a március 15-i rendezvényéhez kapcsolódva, tiltakozó demonstrációt hirdetett, élén Molnár József országgyűlési képviselőjelölttel – bár az áldozat családja a megyei napilapban, a Békés Megyei Hírlapban kérte, hogy ’senki ne sajátítsa ki gyászukat’, s óvtak attól is, hogy bárki ’feszültségkeltésre használja fel a történteket.’”

2010. március 15.
Az ország választások előtti társadalmi és politikai helyzete
Bánó András vendége Lengyel László politológus
ATV online, Pont 7
(Videó)

Lengyel László szerint „sokkal brutálisabb présben van az ország, mint amit a politikusok feltételeznek”.
„L.L.: - Nem lehet tovább erőből politizálni…Hihetetlen nagyhatalmi présben vagyunk. Hogy csak egy példát mondjak: energiaszállítások. Nem lehet megpöckölni Putyin orrát. Ez nem vicc. Ez nem egy játék.”
„L.L.: - Gondot okoz, hogy ezeknek a fiataloknak…egyszer csak kiderül, hogy azok a diplomák, amelyeket megszereztek, nem sokat érnek. Majdnem azt mondhatnám, hogy egy jelentős részüknél semmit sem ér. Bűnbakot kell találni, ellenséget kell találni fent és lent egyaránt. A lent az egyértelműen a romák... újra előtörnek a harmincas évek eszméi, szinte ugyanazokban a megfogalmazásokban. Ami azért szomorú, mert 16 éves fiúk és lányok, 22 éves egyetemisták mondják ezeket.”

2010. március 12.
Varró Szilvia: Meggyalázva
E. Zsanett ügyének tanulságai
Hírszerző

„Épeszű magyar nőnek E. Zsanett ügyének lezárulta után eszébe nem jut feljelentést tenni, ha megerőszakolják. A lassan két éve tartó eljárásban hétfőn ismét a nemi erőszakkal vádolt rendőrök arattak győzelmet.”
„E. Zsanett ügye egyszerre mutatja meg a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, azt az elszántságot, amivel az igazságszolgáltatás és maga a testület a rendőri presztízst védi, valamint a jogállam alapvető hiányosságait.”
„A nőről, aki feljelentést mer tenni, nemcsak az derül ki, hogy már az általánosban büdös kis lotyó volt, de minden évtizedes hazugsága, mellébeszélése téma lesz, amelyet a bíróság falain kívül a média is csócsál. Úgynevezett pszichológusok vesézik ki a személyiségét: sértődékeny, agresszív, rivalizáló, nem tűri a kritikát. Felbukkannak régi osztálytársai, és szaftos pletykákkal ássák alá a szavahihetőségét. Az éveken át zajló tárgyaláson a vádlottakkal szemtől szemben kell helyet foglalnia. Meg kell értenie, hogy ez itt nem holmi zsebtolvajlás: ott ugyanis nem firtatják azt, hogy vajon ő, az áldozat, mivel járult hozzá, hogy meglopják. Ez itt, kislány, nemi erőszak. Amit csak az áldozat provokálhatott, vagy találhatott ki.”

2010. március 10.
A kapcsolati tőke példáiról
Gyurcsány Ferenc blogja (Kapcsolat.hu)

„Két történet, két happy end. Van még valami, ami közös bennük: az, hogy a megoldást nem az egészségügyi intézményrendszer automatikus, szabályozott működése, hanem kibogozhatatlan személyes kapcsolatok jó szándékú hálója találta meg. Ez viszont nem jó. Ez a személyi függés rendszerének feudális kultúrát hordozó világa, amely szöges ellentétben áll a köztársaság intézményi függőséget létrehozó polgári világától, az egyenlőség és igazságosság értékeit érvényesíteni képes szabályaitól. 2006-ban indított reformjaink egy ilyen nyugatos polgári világot céloztak.”

2010. március 10.
Méltóságot Mindenkinek Mozgalom:
Támogassuk a Roma Sajtóközpontot !
Petíció Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testületéhez
Méltóság.net

„A Roma Sajtóközpont eddigi működése és felbecsülhetetlen gyűjteménye Budapest és az ország egyik büszkesége, munkatársaik áldozatos tevékenységének köszönhetően az emlékezés és a demokratikus jogállamiság, a civil szemlélet meghatározó példája.
Felhívjuk a VII. kerület illetékeseit, hogy döntésüket vizsgálják felül, a hatályos jogszabályok és rendelkezések figyelembevételével, illetve a Roma Sajtóközpont társadalmi súlyára és értékére tekintettel biztosítsák és támogassák eddigi tevékenységét.”

2010. március 9.
A melegházasság legalizálása gazdaságélénkítő hatású lehet
Globusz.net, pogonyi, cs, 2010/03/11 - 09:51
The Washington Post

„Az amerikai Williams Institute kutatása állítja, hogy Washington városa gazdasági szempontból jól jár a homoszexuálisok egybekelésének lehetővé tételével - adja hírül a washingtoni napilap. A melegházasságok akár 700 új munkahelyet teremthetnek, és három év alatt összesen 52 millió dollárral élénkítik az egyneműek házasságát a múlt héten legalizáló főváros gazdaságát.”

„A piac már felismerte az igényeket, és a szemfüles vállalkozók kifejezetten a meleg pároknak szóló ajánlatokkal igyekeznek növelni a gazdasági válság miatt megcsappant forgalmukat. Léteznek már az azonos nemű jegyesekre specializálódott ékszerboltok, és van olyan üzlet is, ahol a meleg párok jelentős kedvezményekben részesülnek.”

2010. március 8.
Szívesen hibáztatjuk a megvert nőket
Index

„Dr. Galajda Ágnes bíró Nemzetközi Bátorságdíjat vett át a CEU-n az amerikai nagykövettől a családon belüli erőszak elleni küzdelméért.
G.A.: - 2003-ban Washingtonban egy olyan képzésen vettem részt, amelynek során gyökeresen megváltozott a szakmai álláspontom. Addig én is azt gondoltam, mint a bírók többsége, hogy ez is csak egy átlagos erőszakos bűncselekmény, nincs speciális jellegzetessége. Az egyik legnagyobb bátorságnak azt tartom, ha az ember a korábban elfogadott nézeteit, megszokásait, gondolatait felül tudja bírálni.”
„G.A.: - A bírót, aki ítélkezik, vagy a rendőrt, aki eljár, csak úgy szabad közel engedni a témához, ha elég ismerete van és nem rendelkezik az átlagember előítéleteivel. A közhatalom nem tűrheti el, hogy a képviselői munkájuk során az átlagember előítéleteivel hozza meg döntését. Nem szabad, hogy egy legyen az átlag állampolgárral, mert akkor nagyon nagy baj van. Ezért is küzd az egyesületünk.”

2010. március
2009 legjobb női közszereplője és 2009. év női szemmel legjobbnak ítélt média-megjelenése
(A Nők a Médiában Egyesület meghívója a 2010. március 19-i díjátadó ünnepségre)
Pallas Klubháló

„A díjátadó ünnepséghez kapcsolódóan minden alkalommal néhány, a társadalmi nemekhez kötődő sztereotípiákkal kapcsolatos tényre is felhívjuk a figyelmet. Idén a családi szerepeket és a csökkenő születésszámot állítjuk a középpontba. Tévhit, hogy a születendő gyermekek száma az alapvetően konzervatív értékrendet valló országokban a legmagasabb.”
„…azokban az európai országokban, amelyekben a férfiak nagyobb részt vállalnak a családi életből, a gyermekneveléssel járó kötelezettségekből, emellett a nők foglalkoztatási rátája 70 százalék körül alakul, a termékenységi arányszám is közelíti a kívánatos kettes számot: Finnországban és Norvégiában 1,9, Svédországban és Dániában 1,8….”
„…mindkét nem körében növekszik a szinglik aránya: a nők a nagyvárosi diplomások közül kerülnek ki, a férfiak ellenben kistelepüléseken élnek, és alacsony iskolázottságúak. Vagyis az nem talál párt, aki kilóg ’a férfi okosabb és többet keres, a nő butuska, de szép’ skatulyából – bármely irányban.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!