rss      tw      fb
Keres

Mire emlékszik Tamás Gáspár Miklós?
Tamás Gáspár Miklós az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra emlékeztetett, hogy Gyurcsány 2006-ban megszorításokat vezetett be, ami elégedetlenséghez vezetett, és ez az őszi eseményekre is kihatott. Az előzményekről nem beszélt. De mik is voltak az előzmények?


„A miniszterelnök (Medgyessy Péter) elkezdte megvalósítani saját ígéreteit. Ezzel pedig a kormányzati ciklus egészét meghatározó hibát vétett: alig egyetlen esztendő tündöklése után olyannyira túlköltekezett, hogy megszorítások sorára kényszerült... Az MSZP kormányzásának első felében a magyar gazdaság történetében soha nem látott mértékben nőtt a reálbér, ám a közvélemény ezt régi jussaként fogadta. Minden kielégített igény öt másikat szült. Egyre többen remélték, hogy mindössze akarni kell, és folytonos lesz a jövedelmek rohamos emelkedése. Ehelyett váratlanul adóemeléseket, újra gyorsuló inflációt... kaptak... A Fidesz alaposan ráérzett az emberek zömének érzéseire, és hatásosan aktivizálta kampányában a magyarok sok évtizedes tapasztalatát: minden rémhír alján akad valami igazság. A hatalom hiába cáfol, az árak és az adók, ha nem is annyira, mint mondják, de valahogy mindig csak emelkednek.” Ezt írta Tölgyessy Péter 2004. július 3-án a Népszabadságban. A költekezés visszafogását tehát már Medgyessy Péter elkezdte.


Orbán Viktor mondta a Batthyány körben:: „A 2002-ben hatalomra került kormány politikai bűnt követett el, amikor külföldről felvett hitelekből jóléti kiadásokat finanszírozott.” Ha ez igaz, akkor a Fidesz „bűnrészese” a Medgyessy-kormánynak, hiszen ezen kiadásokat a parlamentben megszavazta. Ráadásul az előzményekben is ludas volt. Hogyan is? A Financial Times című londoni lap írta 2009 februárjában: „Orbán Viktor kormányát független közgazdászok bírálták, amiért pénzszórással fejezte be a megbízatását. Ez előkészítette a talajt a következő szocialista kormányok számára a mértéktelen hitelfelvételekhez, amelyek hozzájárultak Magyarország jelenlegi pénzügyi válságához.”


Ezek után Gyurcsány Ferenc kormánya sem folytathatta a „jóléti” politikát. De hogyan látta az őszi eseményeket ő maga? „A felháborodás, a kormány ellen megfogalmazott bármilyen éles kritika sem teszi jogszerűvé azt a felfordulást, azt a rombolást, amelyet megdöbbenve és megütközve tapasztalt az ország többsége 2006 őszén… A kormányt szabad kritizálni, lehet ellene tüntetni, de az alkotmányos rendre, a köztársaságra nem lehet rátámadni. Márpedig a demonstrálók jelentős része, a hangadók ezt tették.” (Részlet Gyurcsány a Parlament elnökének írott leveléből 2010. 09. 23.)


Talán sokan nem tudják: Gyurcsány Ferenc 2006 október elején az ország nyilvánossága előtt bocsánatot kért az őszödi beszéd stílusáért. Ahogy fogalmazott, a „nyilvánosság próbáját ki nem állt” szavakért, és mert elhitették, hogy a szociális igények kielégítése akarat kérdése, továbbá azért is, mert nem mondták ki, hogy „amit a riválisok (Fidesz) 2001-től, mi 2002-től tettünk, az felborítja az egyensúlyt”.