rss      tw      fb
Keres

A választás tétje
Bauer Tamás Orbán eldöntötte a vitát című írása pontos képet ad az orbáni rendszer konkrét gyakorlati milyenségéről.


„…a piacgazdaságnak és a demokratikus jogállamnak azokat a normáit kérdőjelezi meg a Fidesz, amelyek mellesleg az uniós tagságnak is feltételei” – olvashatjuk az írásban. Hacsak megkérdőjelezné! De nemcsak megkérdőjelezi, hanem lépten-nyomon át is lépi, meg is szegi őket.


A „nemzeti együttműködés rendszere” valójában a kiterjesztett Orbán-családból, a haverokból és csókosokból álló nagyon szűk elit autokratikus hatalmi mechanizmusával kézivezérelt rendszer.


A struktúra elsődleges célja az említett csoport gazdagodása az ország lerablásával. Másodlagos célja a hatalmi stabilitás megteremtése a folyamat továbbélésének biztosítása céljából. Minden további cél az előző kettő szolgálatában áll.


Ha megkapja a mandátumot további négy évre, akkor a kérdésre, hogy „végigviheti-e Orbán a maga második rendszerváltását, a nyugati típusú, ’szabad’ piacgazdaság és a demokratikus jogállam felváltását monolit gazdasági és politikai rendszerrel”, a válasz nem nagyon lehet más: végigviheti azon az áron, hogy kilép az EU-ból, ami viszont a biztos gazdasági összeomlást jelenti. Ha viszont az EU továbbra is tétlenül nézi, hogy szinte valamennyi fontos alapértékét lábbal tiporva egyik tagállamának „államformája” „autokratikus nepotista kleptokrácia” lesz, az valóban Orbánnak a többi tagország számára veszélyes példát mutató győzelmét jelenti, elsősorban a magyar többség felett, de az EU egésze felett is.


Ezt akarjuk? Ezt akarja Európa?