rss      tw      fb
Keres

Késő bánat, avagy a közszereplő értelmiség felelőssége
Kaptam egy sms-t, szakítja meg Kéri László fejtegetését Havas Henrik és olvassa: „Henrik! Tudod, miért gyűlölöm az Orbán-féle világot? Mert kénytelen vagyok az MSZP-re szavazni.”


Akár ál-sms volt (azaz H. H. véleménye), akár valódi, Havas Henrik is jól teszi, ha az MSZP-re vagy – gondolja abban a pillanatban éppen úgy – a MOMA-ra szavaz, ha az Összefogás pártjaira húzza be az X-et.


Azután: Kéri László helyeselt, amikor a szerkesztő úr azt mondta: „De hát tudtuk, hogy a Fidesz ott állt mögötte” (mármint a 2006. szeptemberi rombolás mögött).


Ha tudták, és a politológus végigkövethette a Fidesz 2002 óta ellenzékben, folyamatosan véghezvitt lelki országrombolását, akkor Kéri tanár úr miért drukkolt annyira a 2010-es választás előestéjén, mondván, jó is lesz, ha a Fidesznek kétharmada lesz. Sok mindent meg tudnak csinálni. Hát megcsinálták!


Az előző évek kormányai a Fidesz rettenetes ellenzéki magatartása miatt voltak alapvetően bénák.


A mérvadó, pontosabban a pártok sorain kívüli, most „ellenzéki” hangot megütő értelmiségiek egy része 2010-ben véleményformálóként segítették hatalomra a Fideszt. Pedig ismert volt már akkor is a Fidesz igazi arca. Úgy vélem, ők is laboratóriumnak tekintették az országot, nem csupán Orbán.


Havas Henrik mondotta nemrég, neki nincsen pártja, mert nincs köztük olyan, mint az Antall-féle MDF. Tartok tőle, nem is lesz. Abban az MDF-ben talán csak Antall József képviselte azt az eszmét, amelyet szabad szellemű, másokkal szemben toleráns, a döntések előtt demokratikus, nyugati irányban nyitott értelmiségiként vallani gondolok.


Arról, ha valakinek nincs pártja, amely felé nyitott, az ember csak önmaga tehet, mert nem tesz érte semmit. Herényi Károly is, az Összefogás létrejöttekor, arról elmélkedett, hogy ez út a kétpárti rendszer felé. Eszébe nem jut, de ki gátolná, hogy létrehozzon egy harmadik pártot? Mindenesetre most talán a nehezen összekovácsolt Összefogást célszerű támogatni a demokráciát féltő értelmiséginek.