rss      tw      fb
Keres

Álljunk meg egy szóra!
Válaszolni még most sem késő!


Kedd reggel egymás alatt olvastam a facebookon Krémer Ferenc és Vásárhelyi Mária írásait.


Mind a kettő Őszöddel foglalkozik. Vásárhelyi Mária elképesztőnek tartja, hogy a választási kampány vezető témája a nyolc évvel ezelőtti kiszivárogtatás. Úgy látja, hogy a kottát a Fidesz írja, és ebből játszik mindenki.


Krémer Ferenc Kósa Lajos beismerésével foglalkozik, miszerint Kósa beismerte, hogy a Fidesz vezetői meghallgatták az őszödi beszéd hangfelvételét és megbeszélték a teendőket. Ezzel közvetve azt is beismerte, hogy a Fidesz részt vett a zavargások, vagy ahogy Debreceni Józseffel együtt magam is gondolom, egy államcsínykísérlet előkészítésében – írja Krémer Ferenc.


Nekem, szavazópolgárnak, aki biztosan nem szavaz a Fideszre, ezzel az Őszöddel azért van néhány válaszra váró kérdésem.


Hogy lehet az, hogy az MSZP az elmúlt 8 év alatt nem tartotta szükségesnek, hogy párton belül tisztázza a beszéd kiszivárogtatásának körülményeit? Ez nem államügy, ez elsősorban pártügy. Hogyan szavazzak jó szívvel egy olyan összefogásra, amelynek vezető ereje az az MSZP, ahol ezt a nagyon fontos kérdést nyolc év alatt nem lehetett tisztázni?


2006-ban az MSZP zártkörű rendezvényén elhangzott egy nagyon jó beszéd. Lehet, hogy néhány ott jelen lévő MSZP-s politikus úgy gondolta, hogy ez annyira jó beszéd, hogy nyilvánosságra kell hozni. Akkor miért nem ültek le a pártvezetéssel, beszélték meg, és adták oda a beszéd szerkesztett változatát (csúnya szavak helyett finomabb jelzők stb.) a sajtónak? Nem ez történt!


Valakik – MSZP párttagok – úgy gondolták, hogy ki kell lopni a beszédet és eljuttatni a Fideszhez. Ez bűncselekmény!


A pártnak a beszéd nyilvánosságra kerülését követő pillanatában (ha a pártvezetés nem tudott róla) vizsgálatot kellett volna indítania, hogy ki/kik, miért tették, amit tettek. Ehelyett még ma is, nyolc évvel később, homályos utalásokat hallani, hogy van három gyanúsított, de nincs 100 százalékos bizonyíték ellenük. És azok, akik ezt elkövették – akik ezzel megágyaztak az azt követő eseményeknek, a zavargásoknak, a 2010-es önkormányzati választásokon csúfosan leszerepelő MSZP-nek, a Fidesz azt követő, országromboló politikájának, majd a 2010-es választási győzelmének –, még mindig az MSZP tagjai. Ja, és a Fidesz/kormány államtitokként kezeli és játszik a birtokában levő nyomozati anyagokkal. Ahhoz, hogy a jelenlegi kampány témája ne Őszöd legyen, az MSZP-nek tisztázni kellett volna már régen, hogy mi történt nyolc évvel ezelőtt az MSZP-ben. (Tehát, a kottát nem csak a Fidesz írja.)


Utóirat: Az, hogy a Fidesz, mint ellenzéki párt, felhasználta saját politikai céljaira a hozzá eljuttatott beszédet, természetes. Ebben nem a Fidesz a bűnös, a bűnösök még mindig az MSZP soraiban lapulnak. A Fidesz 2006-os őszi eseményekben játszott szerepe, felelőssége más, szintén vizsgálandó, és nem párt-, hanem állambiztonsági ügy. Csak remélni merem, hogy nem kell további nyolc évet várni a tisztázására.(Talán ezt is kellett volna vizsgálni 2006–2010 között!)